Szukacie pomysłu na orzeźwienie w wersji na słodko? Przed Wami caffe shakerato,
czyli kawa z shakera, która zachwyci Was teksturą i delikatnie słodkim smakiem!

Czym jest caffe shakerato?

Caffe shakerato, w podstawowej wersji, to wymieszane w shakerze espresso, lód i cukier,
bądź syrop cukrowy. Finalny napój powinien mieć lekko słodki smak i delikatnie kremową
konsystencję. Przypomina zatem inny napój – caffe freddo, który kojarzony jest głównie z
Grecją.

Klasyczna wersja pozwala dobrze wyczuć smak używanej przez nas kawy, wypełniając go
delikatną słodyczą. Jednak podstawowy przepis można dowolnie modyfikować. Niektórzy,
zamiast cukru lub zwykłego syropu cukrowego, używają syropów smakowych, które nadają
napojowi więcej aromatu. Polecamy spróbować syropów o smaku czekolady z
pomarańczą, owocowych, karmelowego lub kwiatowych, na przykład: różanego lub
lawendowego.

Czasami na dno szklanki, w której będziemy serwować caffe shakerato, wlewa się niewielką
ilość skondensowanego mleka, które sprawi, że nasz napój będzie jeszcze słodszy. Jest to
opcjonalny krok, dla tych, którzy potrzebują jeszcze więcej słodyczy. Natomiast poszukujący
dodatkowego orzeźwienia mogą dodać skórkę z cytryny, bądź pomarańczy. W przypadku
caffe shakerato pole do eksperymentów jest całkiem spore!

Caffe shakerato przepis

  • Składniki na jedną porcję podstawowego caffe shakerato:
    podwójne espresso – czyli około 40 g lub 60 ml kawy z ekspresu ciśnieniowego lub
    kawiarki,
  • 10 g syropu cukrowego lub syropu smakowego – używając syropu cukrowego, a nie
    cukru, mamy pewność, że w gotowym napoju nie zostaną nierozpuszczone
    kryształki. Można użyć gotowego syropu lub przygotować go, mieszając ciepłą wodę
    i cukier w proporcji 1:1,
  • kilka kostek lodu,
  • opcjonalnie – mleko skondensowane lub skórka z cytryny bądź pomarańczy.

Przygotowanie:
Jeżeli chcemy skorzystać z domowego syropu cukrowego, warto zacząć od jego
przygotowania. W garnku podgrzewamy, przykładowo: 100 g wody i wsypujemy 100 g
cukru. Rozpuszczamy cukier, mieszając. Na jedną porcję caffe shakerato będziemy
potrzebować około 10 g syropu. Można zatem przygotować trochę mniej syropu lub resztę
przelać do buteleczki i wykorzystać innym razem.

Wlewamy syrop do shakera. Podobnie, jak w przypadku słodkich wypieków – w tym momencie możemy dodać odrobinkę soli. Nie chcemy, żeby nasza kawa była słona, ale chcemy “dopełnić” smak.

Następnie dodajemy kostki lodu, które schłodzą nasz napój i nadadzą mu odpowiednią konsystencję i wlewamy przygotowaną kawę. Porządnie wstrząsamy shakerem. Opcjonalnie: na dno szklanki dajemy odrobinę mleka skondensowanego. Przelewamy kawę z shakera do szklanki. Jeżeli chcemy, możemy teraz dodać odrobinę skórki z pomarańczy lub cytryny. Pyszna, orzeźwiająca kawa na słodko gotowa!

 

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.