Cascara jest to napar z suszonych skórek owoców kawowca, w zasadzie jest to odpad produkcyjny powstały podczas oddzielania ziaren kawy od miąższu.

Wcześniej owoc był wyrzucany i traktowany jako odpad, zaraz po tym jak udało się uzyskać ziarno kawy. Aktualnie, skórki owoców są suszone i sprzedawane jako słodki kwiatowy napój, przypominający w smaku herbatę. Dlatego cascara potocznie zwana jest herbatą z wiśni kawowca.

Cascara ma delikatny owocowo-cytrusowy smak, w którym można rozpoznać nuty wiśni, jabłek, bzu, czy też suszonych śliwek. Dodatkowo cascara zawiera kofeinę.

Jak przygotować cascarę?

Poniżej kilka prostych przepisów jak zaparzyć cascarę.

Najprostszy sposób na zaparzenie cascary

  • 10g cascary
  • 150 ml wrzącej wody

Zaparzać 6 minut.

Sam musisz dopasować stosunek cascary do wody, jeżeli wolisz mocniejszy smak, wsyp więcej cascary.

Wybierz swój smak Cascary tutaj

Orzeźwiająca cascara

Stwórz słodziutki orzeźwiający napój, dodając do cascary cukier i lekko gazowaną wodę.

  • 25g cascara
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • woda lekko gazowana

Przygotuj rondelek, dodaj cascarę, wodę oraz cukier. Zagotuj. Trzymaj na zmniejszonym ogniu przez 6 minut, aż do momentu roztopienia się cukru. Zamieszaj.

Jeżeli chcesz uzyskać lekki i mniej słodki napój, dodaj wodę lekko gazowaną.

Drink Cosmopolitan z cascara

W klasycznym przepisie wystarczy podmienić żurawinę na cascarę.

  • 30 ml Tanqueray gin
  • 15 ml Cointreau
  • 15 ml cascara
  • 30 ml syrop z cascaray
  • 15 ml sok z cytryny

Dodaj wszystkie składniki do shakera, dorzuć lód i wstrząśnij.

Na zdrowie!



Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.