Większość osób pamięta zapewne czasy zalewania zmielonej kawy wrzątkiem – czy to w szklance, czy filiżance. Popularna metoda parzenia kawy „po turecku”, choć prosta i niewymagająca żadnych dodatkowych urządzeń, ma jednak szereg wad, takich jak gorszy smak oraz obecność fusów w napoju. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i nie chcesz korzystać z rozpuszczalnej wersji, idealnym rozwiązaniem będzie ekspres przelewowy. Jak działa, jakie ma zalety i czy posiada jakieś wady? O tym wszystkim przekonasz się poniżej.
Jak działa ekspres przelewowy?
Ekspres przelewowy jest doskonałym sposobem na zastąpienie tradycyjnych metod parzenia kawy i przygotowanie całego dzbanka aromatycznego naparu za jednym razem. Jego sposób działania jest niezwykle prosty. W pojemniku na kawę umieszczamy specjalny filtr (papierowy lub wielokrotnego użytku) i wsypujemy do niego zmielone ziarna. Do zbiornika wlewamy wodę. Po wciśnięciu przycisku woda zostaje podgrzana do odpowiedniej temperatury, by następnie pod wpływem rosnącego ciśnienia płynąć specjalną rurką w górę do głowicy natryskowej, skąd stopniowo wlewać będzie się do filtra z kawą, a napar spływać do podstawionego poniżej zbiornika. Dzięki temu prostemu mechanizmowi, w krótkim czasie otrzymujemy dzbanek świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy, pozbawionej fusów.
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym pozwala na uzyskanie łagodnego i delikatnego w smaku naparu, który znacząco różni się od powstającego w ekspresach ciśnieniowych espresso. Nie posiada wyraźnej cremy, a dłuższy kontakt z większą ilością wody powoduje subtelniejszy smak niż „mała czarna”. Dzięki temu można łatwiej odkrywać ukryte w nim aromaty. Ostatecznie, smak kawy z ekspresu przelewowego zależy od jakości użytej kawy. Może to być zarówno kawa mielona, jak i kawa ziarnista, jednak najlepiej sprawdzą się tu jasno palone kawy, takie jak Lavazza Qualita Ora czy Barbera Mago.
Zalety ekspresu przelewowego?
Funkcje ekspresu przelewowego różnią się w zależności od modelu, ale wszystkie mają uniwersalne zalety. Oto one:
- Lepszy smak kawy. Napój przygotowany w ten sposób jest nieporównywalnie smaczniejszy od tego uzyskanego przez zalewanie kawy wrzątkiem w szklance. Kawa jest również zdrowsza, ponieważ nie wydzielają się szkodliwe substancje, które powstają, gdy fusy długo moczą się w wodzie;
- Możliwość przygotowania dużej ilości kawy. Korzystając z ekspresu przelewowego, można w krótkim czasie przygotować kawę dla całej rodziny czy grupki znajomych;
- Kawa bez fusów. To jedna z największych zalet ekspresu przelewowego – napój jest pozbawiony nieprzyjemnych fusów;
- Dodatkowe funkcje samych ekspresów. Niektóre modele wyposażone są w spieniacz mleka czy podstawkę pod dzbanek, która utrzymuje temperaturę kawy na stałym poziomie, co pozwala cieszyć się gorącym napojem przez dłuższy czas;
- Niska cena w stosunku do innych rozwiązań. Ekspres przelewowy jest znacznie tańszy od ekspresów ciśnieniowych i zwykle zajmuje mniej miejsca na blacie;
- Łatwość w utrzymaniu czystości. Większość tych urządzeń ma prostą konstrukcję, co ułatwia czyszczenie z resztek kawy. Tabletki czyszczące do ekspresów przelewowych pomagają w utrzymaniu ich w nienagannym stanie.
Wady ekspresu przelewowego
Jak każde urządzenie, ekspres przelewowy ma również swoje wady. Do głównych należy:
- Konieczność korzystania z jednorazowych filtrów. To generuje dodatkowe koszty i wpływa na środowisko, ponieważ zużyte filtry stają się odpadem;
- Niższe ciśnienie i temperatura wody w porównaniu do ekspresów ciśnieniowych. To wynika z tego, że są to urządzenia znacznie tańsze, co wpływa na proces parzenia kawy oraz jej finalne walory smakowe.
Podstawową wadę ekspresu przelewowego, czyli niższe ciśnienie, można zniwelować, inwestując w droższy model. Nadal pozostanie to rozwiązaniem wielokrotnie tańszym od prostych ekspresów ciśnieniowych. Jakość przyrządzanej kawy może być zbliżona, a w niektórych przypadkach nawet wyższa.
Ekspres przelewowy, podobnie jak inne urządzenia do parzenia kawy, ma swoje blaski i cienie. Wybór powinien wynikać z indywidualnych preferencji oraz potrzeb użytkownika.
Ciekawie poruszasz temat ekspresu przelewowego. Osobiście zauważyłem, że chociaż metoda parzenia kawy „po turecku” ma swoje uroki, to jednak ekspres przelewowy daje naprawdę różnorodne smaki, zależne od użytych ziaren oraz ich grubości mielenia. To nie tylko kwestia wygody, ale także możliwości eksperymentowania z różnymi rodzajami kawy.