Kawowych wariacji jest coraz więcej, zarówno tych na gorąco, jak i na zimno. W tym drugim przypadku do wyboru mamy nie tylko różnego rodzaju mrożone kawy, ale także espresso tonic – nowoczesny i oryginalny napój. To wyjątkowe połączenie espresso i toniku, które z pozoru wydaje się niedopasowane, w praktyce zaskakuje niecodziennym smakiem i świeżością. Warto zatem włączyć ten przepis do swojego kawowego repertuaru. Jak przygotować espresso tonic? Co będzie do tego potrzebne? Już tłumaczymy!
Espresso tonic, czyli kawa z tonikiem
Zimne warianty aromatycznej kawy idealnie sprawdzają się w czasie letnich upałów. Jej połączenie z zimną wodą, kostkami lodu i mlekiem to eksplozja smaku i orzeźwienia. Jeszcze niedawno w tym zakresie mieliśmy do wyboru opcje takie jak frappe, coffee iced czy iced coffee. Jednak baristycznym hitem ostatnich lat jest espresso tonic, które zyskało na popularności na całym świecie.
Napój ten to doskonałe połączenie charakterystycznego w smaku toniku z mocnym espresso. Jego przepis został spopularyzowany przez szwedzkich baristów – Anne Lunell i Cherlesa Nystranda, którzy umieścili go w menu swojej kawiarni Koppi Roasters. Od tego momentu stał się on ulubieńcem skandynawskich kawoszy i szybko rozprzestrzenił się na resztę świata.
Co najważniejsze, przygotowanie espresso tonic jest szybkie i proste, nawet dla początkujących. Możesz zatem skorzystać z tego przepisu i zaskoczyć swoich gości wyjątkowym napojem. Co będzie ci do tego potrzebne?
Tonic espresso przepis – co będzie potrzebne?
Podstawowymi składnikami espresso tonic, jak sama nazwa wskazuje, są tonik i espresso. Espresso to napój z mocno zaparzonej kawy. Do przygotowania espresso tonic możesz wykorzystać zarówno tradycyjne espresso, jak i kawę bezkofeinową, co sprawia, że napój ten można serwować również osobom unikającym kofeiny. Do przygotowania espresso możesz użyć kawy mielonej, kawy rozpuszczalnej, a także kawy z kapsułek czy pada.
Drugim kluczowym składnikiem jest tonik, napój o specyficznym, słodkawo-gorzkawym smaku, zawierający chininy. Na rynku dostępne są różne marki toników. Warto przy wyborze zwrócić uwagę na smak, ponieważ różni producenci oferują różne profile smakowe, co wpłynie na ostateczny smak Twojego espresso tonic. Oprócz tego nie można zapomnieć o lodzie, który schłodzi napój i doda świeżości.
Jak zrobić espresso tonic krok po kroku
Espresso tonic można przygotować w domu, niezależnie od posiadanego sprzętu do parzenia kawy. Oto dokładna instrukcja, jak przygotować espresso tonic:
- Włóż kostki lodu do szklanki.
- Wlej tonik do szklanki tak, aby zapełniał około 3/4 pojemności.
- Zaparz porcję espresso – standardowa to około 30 ml, ale możesz dostosować ją do swoich preferencji. Jeżeli używasz kawy parzonej w tradycyjny sposób, zrób ją wcześniej przed dodaniem lodu.
- Powoli wlej espresso do szklanki z tonikiem. Żeby kawa ułożyła się warstwowo, wlewaj ją po ściance szklanki.
- Delikatnie wymieszaj napój przed wypiciem, aby połączyć espresso i tonik.
Pamiętaj, że smak espresso tonic w dużej mierze zależy od wybranego tonika oraz kawy. Możesz także urozmaicić go dodatkami, takimi jak plaster cytryny, sok z limonki lub smakowe syropy, np. o smaku pomarańczy, aby zwiększyć jego walory aromatyczne.
Espresso tonic to rzeczywiście intrygujący pomysł! Zaczęłam go pić niedawno i muszę przyznać, że to połączenie na początku mnie zaskoczyło. Na pierwszy rzut oka, wydawało się to dość dziwne – kawa z tonikiem? Ale po spróbowaniu, zakochałam się w tej świeżości i lekkości. To idealny napój na letnie dni, zwłaszcza kiedy szukamy czegoś, co orzeźwi, a jednocześnie dostarczy energii.
Cieszę się, że dałaś szansę espresso tonicowi! To połączenie może na początku budzić wątpliwości, ale po spróbowaniu naprawdę potrafi zaskoczyć. Wydaje mi się, że ten napój ma coś magicznego w sobie – połączenie goryczki espresso z bąbelkami toniku i dodatkową nutą cytrusów sprawia, że naprawdę odświeża.