Jak zrobić perfekcyjne cold brew we własnym domu – przepis, sposoby serwowania.

Kawa cold brew czyli kawa parzona na zimno zaczyna zdobywać coraz większą popularność wśród Europejczyków i mieszkańców U.S.A. Mogłoby się wydawać, że technika przygotowania kawy cold brew to coś zupełnie nowego i innowacyjnego. Tymczasem tak przygotowana kawa na zimno (tzw. Kyoto-Style Japanese Coffee) znana była już w 1600 roku wśród mieszkańców Japonii. 

Obecnie to jeden z najchętniej wybieranych napojów w czasie gorących dni. Daje prawdziwego energetycznego „kopa”, a przy tym pozostaje orzeźwiająca i delikatna dla żołądka. Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić cold brew we własnym domu, przeczytaj ten artykuł.

Jak zrobić kawę z zimnej wody? Jakie proporcje do cold brew kawy i wody? Jak przefiltrować cold brew? Jak powinna być zmielona kawa do cold brew? Jeśli kiedykolwiek zadawałeś sobie te lub podobne pytania to właśnie nadszedł moment, aby na nie odpowiedzieć i wyjaśnić krok po kroku jak parzyć kawę na zimno.

Kawa parzona na zimno vs ice coffee

Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie i obie wersje podawane są na zimno. I na tym kończyłoby się podobieństwo kawy parzonej na zimno i tej znanej jako tzw. ice coffee (kawa mrożona/kawa na zimno). Kluczowa różnica zaczyna się na etapie przygotowania obu kaw. Kawa na zimno powstaje w oparciu o tradycyjne espresso, a więc wymaga użyciu gorącej wody. W przypadku kawy cold brew zazwyczaj używa się wody o temperaturze pokojowej (kawa macerowana jest w wodzie).

Obie wersje kawy różni również czas przygotowania. Bazując na tradycyjnym parzeniu kawy potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut, aby móc cieszyć się pysznym i schłodzonym napojem (do przygotowania ice coffee potrzebujemy gorącą kawę). W przypadku kawy cold brew cały proces zajmuje od kilku godzin, do nawet jednej doby.

Istotna różnica dostrzegalna jest również w smaku i konsystencji kawy. Kawa parzona na zimno (cold brew coffee) jest pozbawiona charakterystycznej goryczki, a także swej wysokiej kwasowości. To sprawia, że jest słodsza, delikatniejsza dla wrażliwego żołądka, a przy tym ma kremową konsystencję. Fani solidnej porcji energii docenią również to, że na skutek maceracji ziaren na zimno, powstaje napój o znacznej zawartości kofeiny. Można wobec tego uznać, że kawa cold brew to solidny zastrzyk energii, bez szkodliwego oddziaływania na żołądek.

Jak zrobić cold brew w domu?

Jeżeli zastanawiasz się, jak przygotować cold brew w domu i co potrzebujesz do zaparzania kawy na zimno to zacznijmy od tego, że nie potrzebujesz żadnych specjalnych urządzeń ani naczyń.

W rzeczywistości wystarczy Ci zaparzacz do kawy (tzw. french press) lub… zwykły słoik! Przy przygotowaniu kawy cold brew przydatne będą również papierowe filtry, które ułatwiają oddzielenie napoju od fusów z kawy, a także sitko o drobnych oczkach.

Jaka woda do cold brew?

Szczególną uwagę powinieneś zwrócić na wodę jaka zostanie użyta do macerowania kawy. Polecamy wodę z osmozy lub filtrowaną. Cold brew przygotowane na bazie niefiltrowanej wody z kranu spowoduje, że napar będzie mętny w smaku, bez wyczuwalnych głębokich nut smakowych, które występują naturalnie w kawie.

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.