Kawa po turecku to tradycyjny sposób parzenia kawy, który pochodzi z Turcji i jest popularny wśród wielu kultur. To znakomity sposób na przygotowanie smacznej, aromatycznej i mocnej kawy. Proces parzenia jest prosty, ale wymaga czasu i uwagi. Przedstawimy Ci krok po kroku, jak zaparzyć i podać kawę po turecku.
Dużo mówi się o tym sposobie parzenia kawy po turecku. Niemniej jednak, wbrew powszechnemu mniemaniu w Polsce, to nie kawa zalana.
Jak rzeczywiście wygląda parzenie kawy po turecku? Jakie są jej sekrety smaku?
Oto przepis i procedura servowania kawy po turecku.
Parzenie kawy w stylu tureckim to prawdziwy obrzęd. Chodzi o wydobycie z kawy jej wyrazistych nut smakowych, mocy i słodyczy. Tajemnica jej smaku kryje się w odpowiednim przygotowaniu i pianie, bez której kawa po turecku traci swój smak. Pierwsze wzmianki o tym sposobie parzenia kawy pojawiły się w Jemenie w XV/XVI wieku. Do tej pory w Turcji, na Środkowym Wschodzie, na Bałkanach czy na Kaukazie kawa po turecku przygotowywana jest w niemal niezmienionej formie, stanowiąc część tamtejszej kultury i stylu życia.
Istnieje kilka ważnych zasad dotyczących kawy po turecku
- należy ją zaparzać w miedzianych lub metalowych tygielkach lub rondelkach przeznaczonych do tego celu.
- woda do parzenia powinna być bardzo zimna, wówczas wydobywa się z kawy to, co najlepsze.
- ziarna należy drobno zmielić, najlepiej jeśli użyjemy do tego mocnej, słodkiej kawy.
- cukier należy dodać na samym początku parzenia, słodzenie gotowego naparu zaburza cały efekt.
- do kawy po turecku nie wolno dodawać mleka ani śmietanki, dopuszczalne są jedynie kardamon lub cynamon.
Kawę po turecku podaje się w specjalnych małych filiżankach zwanych demitasse (to francuskie określenie na tzw. 'pół szklanki’). Jeśli nie dysponujemy takimi naczyniami, wówczas można użyć filiżanek do espresso.
Proporcje ustala się według zasady: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody (docelowo gotowego naparu), jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy (kawa powinna być słodka, więc warto poeksperymentować z ilością cukru).
Sposób przygotowania:
Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę (według proporcji + dodatkowe pół filiżanki wody) i stawiamy na małym ogniu. Musimy starannie obserwować mieszaninę – ta powinna 'unosić się’ i pojawić się piana. Najważniejsze, aby nie dopuścić do jej zagotowania się! Wówczas zdejmij z ognia i poczekaj, aż opadnie. Nie wolno mieszać naparu! Postaw ponownie na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym 'podniesieniu się’ naparu w tygielku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.
Poczekaj kilka minut, aż fusy opadną, ewentualnie wlewając kawę do filiżanek skorzystać z małego sitka. Alternatywą jest zastosowanie pewnej sztuczki – do gorącego naparu dodajemy kilka kropli zimnej wody, co spowoduje szybsze osadzanie się fusów na dnie naczynia.
O autorze
Kasia
Kasia jest magistrem biologii. Jest pasjonatką kawy od wielu lat i jej umiejętności w zakresie parzenia i degustacji są niezrównane. Pracowała jako barista w wielu kawiarniach w USA przez ostatnie 8 lat, a także jako ekspert w dziedzinie kawy. Teksty na PysznaKawa.pl pisze zdalnie, aktualnie mieszka w Stanach Zjednoczonych.