W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie klasycznego toniku, lodu i kawy, dziś to trio robi na nas wrażenie, tylko gdy tonic jest różany lub lawendowy, a kostki lodu mają fikuśny kształt. I jest to wspaniałe! Dzięki temu znów budzimy swoje kubki smakowe i oddajemy się w podróż w poszukiwaniu smakowych połączeń, które zostaną w naszej głowie na lata (nie tylko na lato!)

W kawiarniach coraz częściej można spotkać takie eksperymentalne połączenia, które przyciągają uwagę nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Niemniej Tonic Espresso z łatwością przygotujecie po prostu w domu. Nawet w wersji bardziej funky!

W Tonic Espresso z sorbetem malinowym każda warstwa ma swoje zadanie – intensywne espresso pobudza, tonik orzeźwia, a słodki owocowy sorbet jest jak słodka nagroda za dotarcie do końca. Jak smakuje kawa mrożona z malinami gdy wymiesza się te wszystkie warstwy razem? Przekonaj się sam!

Kawa malinowa, czyli tonic espresso z sorbetem

Składniki:

Sorbet malinowy 2 łyżki
Kostki lodu do wysokości szklanki
Tonic (klasyczny lub smakowy) ok. 150 ml Espresso 30 ml
Maliny, limonka do wykończenia

Polecamy w Sklepie

Przygotowanie

Sorbet malinowy umieszczamy na dnie szklanki. Wypełniamy ją lodem, wlewamy tonik, dodajemy świeże maliny i plastry limonki. Na koniec, powoli, po kostkach lodu wlewamy świeżo zaparzone espresso. Całość dokładnie mieszamy. Kawa z malinami i tonikiem gotowa!

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.