W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie klasycznego toniku, lodu i kawy, dziś to trio robi na nas wrażenie, tylko gdy tonic jest różany lub lawendowy, a kostki lodu mają fikuśny kształt. I jest to wspaniałe! Dzięki temu znów budzimy swoje kubki smakowe i oddajemy się w podróż w poszukiwaniu smakowych połączeń, które zostaną w naszej głowie na lata (nie tylko na lato!)
W kawiarniach coraz częściej można spotkać takie eksperymentalne połączenia, które przyciągają uwagę nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Niemniej Tonic Espresso z łatwością przygotujecie po prostu w domu. Nawet w wersji bardziej funky!
W Tonic Espresso z sorbetem malinowym każda warstwa ma swoje zadanie – intensywne espresso pobudza, tonik orzeźwia, a słodki owocowy sorbet jest jak słodka nagroda za dotarcie do końca. Jak smakuje kawa mrożona z malinami gdy wymiesza się te wszystkie warstwy razem? Przekonaj się sam!
Kawa malinowa, czyli tonic espresso z sorbetem
Składniki:
Sorbet malinowy 2 łyżki
Kostki lodu do wysokości szklanki
Tonic (klasyczny lub smakowy) ok. 150 ml Espresso 30 ml
Maliny, limonka do wykończenia
Polecamy w Sklepie
Przygotowanie
Sorbet malinowy umieszczamy na dnie szklanki. Wypełniamy ją lodem, wlewamy tonik, dodajemy świeże maliny i plastry limonki. Na koniec, powoli, po kostkach lodu wlewamy świeżo zaparzone espresso. Całość dokładnie mieszamy. Kawa z malinami i tonikiem gotowa!
Tu znajdziesz oryginalny artykuł