Wielkimi krokami zbliża się wiosna, co oznacza nowe, ekscytujące propozycje kawowe na kwiecień! Przywołujemy wiosenne smaki poprzez aromaty owocowe: pomarańcze, porzeczki, jabłka, pigwę oraz figi. Nasze kwietniowe zestawy z pewnością dodadzą energii oraz radości, zanim na rynku pojawią się świeże nowalijki.
Espresso
Espresso miesiąca to propozycja od HAYB, zespołu, który nie potrzebuje przedstawiania. Tym razem mamy przyjemność przedstawić premierowe espresso: Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, które rośnie na wysokości 1700-2000 m. Projekt ten wspiera grupę rolników, prowadzących mikroplantacje w tym regionie.
Przy przygotowaniu wykorzystujemy 70 mikronów (18g), a uzysk to 34g w 25 sekund. Espresso z HAYB to wyjątkowo zbalansowany napój, w którym słodycz harmonizuje z kwasowością. Wyczuwalne nuty pomarańczy, karmelu i czekolady przeplatają się w jedwabistym body. W miarę ochłodzenia naparu, wybijają się deserowe akcenty, a na koniec odczuwamy długą, słodką gratyfikację. Ta kawa idealnie komponuje się także z mlekiem, co dodatkowo wzmacnia nuty mlecznej czekolady oraz kakao.
Wybierając ziarno, pozostajemy w Polsce, kierując się do Wrocławia. Figa to lokalna palarnia, którą prowadzi mistrz aeropressu, Filip Kucharczyk, a ich kawa oferuje niezrównane doznania smakowe.
Każdy, kto poszukuje jednej z najsmaczniejszych kaw, powinien odwiedzić wrocławską Halis Targową, gdzie Figa serwuje kawę w Cafe Targowa. Warto również zapoznać się z naszym przewodnikiem po kawowych miejscach Wrocławia.
Rwanda Gishyta to projekt powstały w 2010 roku, który obsługuje kawy od 995 rolników, głównie odmiany bourbon. Kawa rośnie na wysokości 1640 m, a jej obróbka odbywa się metodą mytą.
Parzenie w V60
Użyj 19g kawy (24 klik), 300ml wody w temperaturze 96 stopni. Przygotuj ją za pomocą klasycznej metody pięciu zalewów z co 25-30 sekundowymi odstępami, dodając gram więcej dla podniesienia TDS naparu. Efekt to gęsty, soczysty napój pełen czarnej porzeczki, figi oraz jabłka z wysoką i przyjazną kwasowością.
Aeropress
Użyj 19g kawy (27 klik), 250g wody w temperaturze 97 stopni. Zmieszaj kawę w 60g wody przez 10 sekund, po czym czekaj 40 sekund. Wlewaj do 250g wody, a po 2 minutach przeciskaj przez Aeropress przez około 20 sekund, dodając 8g bypassu. Otrzymasz intensywny napar z nutami porzeczek, jabłek i pomarańczy.
Mama Muminka poleca
Limitowana herbata muminkowa, rekomendowana przez Mamę Muminka, to czarna herbata z suszonymi owocami, w tym jabłkiem, skórką cytryny, liśćmi porzeczki i pigwą.
Do parzenia użyj 6g herbaty na 500ml wrzątku przez 3-4 minuty. W naparze wyczujesz słodycz porzeczki i świeżość cytrusów, które doskonale się ze sobą komponują. Po ochłodzeniu wzrasta słodycz i jabłkowa nuta. Bonus: po herbacie zostaje nam elegancka puszka!
HAYB umie w herbaty
Oprócz znakomitej kawy, HAYB wprowadza na rynek białą herbatę Cui Min Spring z Chin. Duże tipsy w eleganckim słoiczku rozwijają się w trakcie parzenia.
Aby zaparzyć tę herbatę, użyj 4g na 240g wody w temperaturze 85 stopni przez 2 minuty. Mogą być parzone trzykrotnie, podnosząc temperaturę wody o 2 stopnie i wydłużając czas parzenia o 30 sekund. Efektem są delikatne nuty słodyczy i groszku cukrowego po ostatnim parzeniu. Zalecamy eksperymentowanie z tą herbatą.
Ruszamy w kwiecień z pełną parą, chociaż sezon na coldbrew jeszcze przed nami. Życzę wszystkim smacznych chwil przy kawie oraz herbacie i do usłyszenia wkrótce!
Kuba
( function( d, s, id ) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName( s )[0];
if ( d.getElementById( id ) ) return;
js = d.createElement( s ); js.id = id;
js.src = „//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5&appId=305449883698649”;
fjs.parentNode.insertBefore( js, fjs );
}( document, 'script’, 'facebook-jssdk’ ) );
Tu znajdziesz oryginalny artykuł