Aby przygotować najlepszą kawę w Moka Pot, musisz mieć odpowiednie ziarna! Jakie kawy są najlepsze do parzenia w Moka Pot?

Ogólnie rzecz biorąc, najlepsza kawa do Moka Pot to kawa mielona z latynoamerykańskich lub włoskich ziaren, takich jak Pilon, Cafe Bustelo czy Illy. Te ziarna są zazwyczaj ciemno palone i mielone nieco grubsze niż mielona kawa do espresso, co jest idealne dla Moka Pot.

Choć te trzy marki oferują fenomenalną kawę w Moka Pot, istnieje wiele innych wspaniałych kaw, które również warto spróbować! Wszystkie te kawy mają pewne wspólne cechy.

Jakie Kawy Są Najlepsze Do Parzenia w Moka Pot?

 

Poniżej znajdziesz 6 rekomendacji kaw do Moka Pot:

  • Pilon,
  • Cafe Bustelo
  • La Llave
  • Illy Classico Ground
  • Lavazza Crema E- Gusto
  • Bialetti Caffe Italian Roasted
  • Starbucks Caffè Verona

Możesz zauważyć, że większość kaw to marki latynoamerykańskie lub włoskie.

Może to być spowodowane tym, że Moka Pot jest niezwykle popularny w całych Włoszech i Ameryce Łacińskiej. Kawy włoskie i latynoamerykańskie są również najłatwiejsze w użyciu i zazwyczaj dają niesamowite rezultaty.

Przyjrzyjmy się teraz niektórym popularnym kawom stworzonym specjalnie do Moka Pot.

Polecamy W Sklepie

Najlepsze Ziarna Kawy Moka Pot Z Włoch

Illy Classico Ground Moka Coffee – Illy powstało prawie 100 lat temu we Włoszech i znane jest z produkcji wspaniałej kawy. Gorąco polecamy ich klasyczną kawę średnio paloną, ale mają również intensywniejsze wersje.

Lavazza Crema E Gusto Lavazza to kolejna znana włoska marka, która produkuje kilka rodzajów kaw, ale ich linia Crema E Gusto jest idealna do Moka Pot. To ciemno palona mieszanka ziaren Arabica i Robusta, która jest wysoce aromatyczna, intensywna i pełna smaku.

Bialetti Caffe Italian Roasted Bialetti to marka, która wynalazła Moka Pot. Dlatego nie trzeba dodawać, że ich mielone ziarna są idealne do ich ekspresu. Mają kilka smaków do wyboru, ale ich klasyczna kawa to pozycja obowiązkowa. Te ziarna pochodzą z Kolumbii i są średnio palone do perfekcji.

Najlepsze Ziarna Kawy Moka Pot Z Ameryki Łacińskiej

Jeśli chodzi o kawy w stylu latynoskim, istnieją 3 główne marki do wyboru.

Każda z tych marek ma swoje korzenie na Kubie lub w Portoryko. Wszystkie one są palone w stylu espresso i mielone specjalnie do Moka Pot, więc nie możesz się pomylić wybierając którąkolwiek z nich!

Najlepsze kawy do Moka Pot (Cafe Pilon i Cafe Bustelo)
Obraz: Cafe Bustelo i Cafe Pilon

Inne Świetne Kawy Do Parzenia w Moka Pot

Kawy włoskie i latynoamerykańskie są często produkowane specjalnie do Moka Pot, ale istnieją także inne rodzaje ziaren kawy, które świetnie sprawdzają się w Moka Pot.

Jednym z przykładów jest Starbucks Caffè Verona. Choć Caffè Verona nie jest najciemniejszym paleniem oferowanym przez Starbucks, jest uważana za ciemną. Jest przygotowywana z 100% ziaren arabiki i ma nuty ciemnego kakao oraz karmelizowanego cukru.

Cechy Najlepszych Ziaren Kawy Do Moka Pot

Najlepsze (i najłatwiejsze) kawy do parzenia w Moka Pot powinny mieć dwie główne cechy:

  • powinny być średnio lub ciemno palone
  • ziarna powinny być mielone nieco grubsze niż mielone do espresso

Ale dlaczego te dwa czynniki są ważne? Szybko omówmy każdy z nich!

Najlepsza Kawa Do Moka Pot to Palenie Średnie lub Ciemne

Uwielbiamy Moka Pot, ale fakt jest taki, że nie masz dużej kontroli nad procesem parzenia.

  • nie możesz kontrolować temperatury w komorach, ani
  • nie możesz kontrolować, jak długo trwa parzenie kawy.

Dlatego nie masz dużej kontroli nad ekstrakcją.

Jeśli użyjesz ziaren o jasnym paleniu w Moka Pot, będzie trudno wydobyć subtelne i zrównoważone smaki z ziaren. Ciemne palenie lepiej nadaje się do wysokociśnieniowej ekstrakcji w Moka Pot.

Pamiętaj również, że ponieważ Moka Pot jest umieszczany na bezpośrednim ogniu, istnieje szansa, że profil smakowy twoich ziaren może się zmienić lub nawet spalić, w zależności od tego, jak gorąca jest kuchenka i jak długo ją trzymasz na ogniu.

Z tego powodu znacznie bardziej prawdopodobne jest, że stracisz niektóre naturalne smaki obecne w ziarnach o jasnym paleniu, podczas gdy ciemne ziarna mają większe szanse na zachowanie swojego profilu smakowego.

Najlepsze kawy do Moka Pot: średnio ciemne palenie
Obraz: Ziarna Kawy Średnio-Ciemne Palenie

Najlepszy Rozmiar Mielenia Kawy do Moka Pot

Podczas używania Moka Pot, rozmiar mielenia jest niezwykle ważny. Jeśli twoje ziarna są mielone zbyt drobno, możesz skończyć z:

  • przeekstrahowaną kawą
  • osadem w twojej kawie
  • zablokowanym Moka Potem

Z drugiej strony, jeśli twoje ziarna są mielone zbyt grubo, możesz otrzymać kawę zbyt słabą, kwaśną lub niedoekstrahowaną.

W skrócie, musisz upewnić się, że twoje mielenie jest odpowiednie do parzenia najlepszej kawy. Ziarna powinny być również mielone jak najbardziej jednorodnie.

Najlepsze Ziarna Kawy Do Moka Pot

Większość kawy do Moka Pot sprzedawana jest mielona. Jednak istnieją także całe ziarna kawy, które świetnie sprawdzają się w Moka Pot.

Jednym z naszych ulubionych jest Volcanica’s Miami Espresso . Ta kawa inspirowana jest mocną kawą kubańską, która jest popularna w Miami. To ciemne palenie z nutami karmelu, czekolady i orzechowego finiszu.

Pamiętaj tylko, że będziesz potrzebować dobrego młynka żarnowego, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Volcanica's cafe Cubano- Miami Espresso
Obraz: Volcanica’s Cafe Cubano- Miami Espresso

FAQ

Czy Można Używać Każdej Kawy W Moka Pot?

Każdy rodzaj kawy może być używany w Moka Pot, pod warunkiem, że jest zmielony do odpowiedniego rozmiaru (nieco grubszy niż mielenie do espresso).

Choć polecamy palenie średnie lub ciemne, możesz używać dowolnego palenia lub marki, którą lubisz.

Jakie Ziarna Kawy Powinienem Użyć W Moim Moka Pot?

Podczas parzenia w Moka Pot, twoje mielenie powinno być średnio-drobne.

Mielenie powinno być jak sól kuchenna lub nieco grubsze niż palenie espresso.

Czy Można Używać Kawy Espresso W Moka Pot?

Nie zalecamy używania kawy espresso w Moka Pot. Mielenie espresso jest niezwykle drobne i może zatykać twój Moka Pot.

Nawet jeśli twój Moka Pot nie zatyka się, jest duża szansa, że skończysz z osadem w swojej kawie.

Gdy woda przemieszcza się przez ziarna kawy, niezwykle małe mielenia zostaną przepchnięte przez filtr i do górnej komory, tworząc osad w twojej kawie.

 

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

Person Using Black and Silver Laptop Computer
+ posts

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.