Gorące promienie słońca ogrzewają nam twarze już od jakiegoś czasu i coraz częściej wybieramy cold brew zamiast przelewu. Warto w tych upalnych dniach zwrócić uwagę na kawowe koktajle, które oferują orzeźwienie oraz zaskakuą smakiem. Dlatego przygotowaliśmy dla was bezalkoholowe kawowe cocktail menu, idealne na gorące letnie dni.

kawowa pinacolada

Coffee Pinacolada

Orzeźwiający, naturalnie słodki kawowy drink, który przeniesie Was na plażę!

80 g soku ananasowego 100%
80 g napoju ryżowo-kokosowego
30 g espresso z Brazylii (w warunkach domowych możecie je przygotować w kawiarce)
3 kostki lodu

Do kieliszka wrzuć kostki lodu i wlej sok, a następnie powoli dodaj napój ryżowo-kokosowy. Jego konsystencja jest bardziej orzeźwiająca niż zwykły kokos, co sprawia, że bardzo dobrze komponuje się z wykończeniem napoju. Podwójne espresso schłodź jedną kostką lodu i spień ręcznym spieniaczem – dzięki temu kawa nabierze puszystości. Jeśli nie masz spieniacza, zapraszamy do skorzystania z naszych domowych sposobów na spienianie mleka.

Old Fashioned Cold Brew

Coś dla bardziej wytrawnych smakoszy.

15 g syropu jałowcowego
140 g wody gazowanej
50 g cold brew
zest z cytryny

Aby przygotować cold brew, użyj owocowej kawy, na przykład z Kenii. Mój sprawdzony przepis to: 60 g zmielonej kawy, przygotowanej jak do przelewu, 1 litr filtrowanej zimnej wody i 13 godzin maceracji w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz użyć butelki Hario albo słoika. Po maceracji przecedź cold brew przez filtr, aby cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem.

Syrop cukrowy z dodatkiem jałowca przygotujesz w proporcjach: 100 g cukru trzcinowego, 100 g wody oraz 10 suszonych owoców jałowca (przed dodaniem warto je lekko zgnieść). W rondelku połącz wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nie rób z tego kompotu – nie odcedzaj.

Przygotowanie drinka:

Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej syrop oraz wodę gazowaną i wymieszaj. Na koniec dodaj cold brew. Przystrój jednym dużym zgrzebnym skórką z cytryny – ich wygięcie nad szklanką doda wspaniałego aromatu.

Coffee Orange IPA

Taka trochę piwno-kawowa mimoza. Super orzeźwiająca, owocowa propozycja na naprawdę gorący dzień (i wieczór!).

50 g soku pomarańczowego 100%
150 g bezalkoholowego piwa IPA
50 g kawy z kawiarki (ja użyłam jasno palonej Etiopii)
3 kostki lodu

Do wysokiej szklanki lub kieliszka wrzuć kostki lodu, a następnie dodaj świeżo wyciśnięty sok oraz piwo. Po kostkach lodu wlej wcześniej zaparzoną kawę z kawiarki (schłodzoną jedną kostką lodu). Smacznego!

Tu znajdziesz oryginalny artykuł, użyte w naszym artykule zdjęcia i obrazki pochodzą również z tego źródła, nie jesteśmy ich autorami, zostały użyte wyłącznie dla celów informacyjnych z podaniem ich oryginalnego pochodzenia

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. Kawowe koktajle to świetny sposób na odkrycie nowych smaków w letnie dni! Twoja propozycja Coffee Pinacolada brzmi niesamowicie orzeźwiająco. Od zawsze uwielbiam łączyć kawę z owocami, a ananas i kokos dodają idealnej tropikalnej nuty.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.