To, w jakich warunkach przechowujesz ulubioną kawę, ma ogromne znaczenie dla jej smaku i aromatu. Niewłaściwe magazynowanie sprawia, że kawa wchłania wilgoć, powietrze oraz niechciane zapachy. Przeczytaj poniższy artykuł, by uniknąć największego koszmaru każdego kawosza — utraty walorów smakowych swojej kawy.
Niejeden Q Grader podkreśla, że kawa przechowywana w nieodpowiednich warunkach dosłownie „się poci”. Ta wilgoć to cenne oleje, które uciekają z ziaren, a wraz z nimi, ulatniają się aromaty i smaki, które tak bardzo cenimy.
Polecamy w Sklepie
Czy zauważyłeś, że większość paczek z kawą ma mały okrągły otwór?
Ten mały otwór jest zaprojektowany, aby umożliwić wydostawanie się dwutlenku węgla, naturalnie produkowanego przez ziarna, jednocześnie zapobiegając dostępowi tlenu z zewnątrz. Tlen i proces utleniania mogą w poważny sposób zaburzyć unikalną równowagę olejów w ziarnach, co z biegiem czasu wpłynąć na szybkość ich psucia.
Przed analizą tematu warto rozważyć, jakie czynniki mają największy wpływ na świeżość i jakość ziaren kawy.
Ciepło, światło, wilgoć i tlen to najwięksi wrogowie świeżo palonej kawy. Mając to na uwadze, można stwierdzić, że najlepszym miejscem na przechowywanie kawy jest suche i ciemne otoczenie.
Rekomendujemy przechowywanie ziaren na dolnej półce w ciemnej spiżarni lub szafie. Taka lokalizacja znacząco przedłuży trwałość ziaren, aż przyjdzie czas na uzupełnienie zapasów kawy.
Jeśli jednak mieszkasz w wilgotnym i ciepłym regionie, możesz skorzystać z bezszronowej zamrażarki. Pamiętaj, że przed mieleniem ziarna powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
Nigdy nie trzymaj ziaren w lodówce. Ziarna przechowywane w lodówce szybko wchłoną wszystkie zapachy i wilgoć, co jest sprzeczne z naszym celem.
Ziarna kawy przechowywane w odpowiednich warunkach zachowają świeżość nawet do 6 tygodni!
Może macie swoje ulubione miejsce na przechowywanie kawy? Zachęcamy do dzielenia się swoimi sposobami!
Tu znajdziesz oryginalny artykuł