Za nami Półmetek lata, celebrujemy ten sielankowy czas jeszcze bardziej, festiwale muzyczne (na których możecie spotkać Polskie palarnie!) trwają w najlepsze, a w górach czy nad morzem macie najlepszy czas żeby cisnąć AeroPress. Korzystajcie z uroków lata póki macie na to czas, a ja zapraszam Was na przegląd sierpniowych umilaczy czasu i podniebienia.

Geisha z Gliwic (espresso)

Zaczynamy od espresso, bardzo wybitnego espresso od palarni Kafar z Gliwic, której nie było jeszcze w produktach miesiąca.

Kafar założony przez Pawła Siemaszko, Adama Laske, oraz Błażeja Walczykiewicza. Panów możecie kojarzyć z kawiarni Kafo w Gliwicach, systemów filtracji Akvo, czy centrum szkoleń Coffee Support które prowadzi Błażej.

Brazylia Santa Cecilia to perełka wśród całego kompleksu plantacyjnego jaki prowadzi Pedro Humberto Veloso. Rodzina Veloso jest właścicielem ogromnego przedsiębiorstwa w rejonie Cerrado, produkując rocznie około 150 tys worków.

Espresso:
19g/7k Comandante/80 micron
40g uzysku/ 32 sekundy

Szot tak rozmaity ze warto go rozciągać by był bardziej czytelny.

Aromat jest bardzo słodki deserowy, w profilu bardzo soczysta przyjemna kwasowość wpadająca w brzoskwinie, współgrająca z słodyczą przypominająca wanilię oraz karmel, tekstura espresso jest niesamowita bardzo jedwabna i gładka, body krągłe, finisz krótki, z spadkiem temperatury wyczuwalne białe kwiaty w profilu.

Flat na zimno:
19/20g(jeśli sitko pozwala)/7k comandante/70 micron
20g uzysku/ 28 sekund

Wrzuć kostkę lodu do filiżanki, na nią ristretto. Rozpuszczający się lód zrobi bypass do około 36g oraz schłodzi ekstrakt. Do frenchpressa wlej napój roślinny, najlepiej owsiany. I zacznij ubijać mleko aż nie zwiększy swojej objętości dwukrotnie. W miarę umiejętności zalej swoje doppio, z ktorego wcześniej wyrzuć pozostałości lodu. Gotowe!

Pełne, bardzo kremowe, w smaku dużo nut czekolady, i karmelu. Bardzo polecam wszystkim ten przepis na zimnego flata. (A więcej przepisów na pyszne zimne kawy z mlekiem proponuje Basia tutaj).

Szyk, i elegancja. Kenia z Hayb’a

Przelew miesiąca, jest w wypadku sierpnia tak kultowym produktem, że nie trzeba go właściwie reklamować. Pyszna Kenia od ekipy z HAYB’a, myty klasyk. Riakiberu to młyn który leży w regionie Muranga, a to co wyróżnia przelew miesiąca, to odmiany. W Murandze głównie używa się odmian o nazwie SL, a tutaj mamy jednak odmiany, używane przeważnie jako domieszki, czyli Ruiru 11 oraz Batian.

Coldbrew:
60g/1l
30k Comandante/600mikron/ maceracja 10 godzin, temperatura pokojowa

To co wyróżnia to wspaniałe cold brew, to dżemowość której tutaj sporo. Jest bardzo gęste, bardzo słodkie, czuć wszystkie kompotowe rzeczy, jakie znamy, a do tego dżem różany i przyjemny herbaciany finisz.

Aeropress: 
19g/250g wody plus by pass
33k/ 88 stopni woda

Dosyć hipsterski przepis, ale działa !

Wlej 50g wody, wsyp kawę, mieszaj przez 30 sekund, wlej następnie do pełnego aeropressu wody i mieszaj to. Po upływie 3:30 sekund zacznij przeciskanie i zamknij się w 4 minutach, dolej do naparu osobno 20g wody.

Napar super słodki, lepki, o ciężkim body ale w pozytywnym znaczeniu, kwasowość zdecydowanie przykryta przez słodycz i długi, wręcz ciągnący się finisz. Dużo tutaj jagód, porzeczek, czarnej herbaty, wręcz liście winogrona są wyczuwalne. Bardzo polecam!

Złote Tipsy z Yunnan 

Ziomeczki z Teasome to moi ulubieni ludzie od herbat od których się wiele nauczyłem, i zawsze biorę w ciemno wszystko co polecają. I w wypadku sierpniowej herbaty miesiąca mogę taką rekomendację zapewnić. Golden Tips to czarna herbata z prowincji Yunnan która jak sama nazwa wskazuje jest zdecydowanie złotem w płynie.

Parzenie
5g/250ml
Temperatura 95 stopni / 2-4 min

Zasada parzenia bardzo prosta, czym krótsze parzenie (ale nie krótsze niż 2 minuty), tym bardziej czuć brązowy cukier. Im bardziej wydlużamy parzenie, nie przekraczając 4 minut, tym więcej mineralności poczujemy z herbaty.

Cold brew
8g/500ml
Maceracja 14h/ temperatura pokojowa

Cold brew z Golden Tips jest bardzo proste sensorycznie, ale zdecydowanie traktuje to jako plus. Jest przede wszystkim mocno cukrowe, oraz lekko owocowe w stronę brzoskwiń. Bardzo polecam i zdecydowanie też na ciepło!

Sezon na morele

Drugi produkt z herbat miesiąca, to Perfect Day z Berlińskiej herbaciani Paper & Tea, Jest to mix bardzo jakościowej białej herbaty, wraz z suszoną morelą, jabłkiem, oraz bzem.

Parzenie
8g/500l wody
80 stopni/ 3 minuty

Zdecydowanie faworyt na upalne dni! Czuć słodycz z białej herbaty i białe nuty z dodatków, wszystko jest na tyle subtelne i spójne, że żaden skłądnik nie wybija się na pierwszy plan, czujemy zarówno herbatę, jak i owoce, na tym samym poziomie.

Cold brew
6g/500ml
Maceracja /14 godzin maceracji w temperaturze pokojowej.

Mój faworyt jeśli chodzi o cold brew, bardzo przyjemnie owocowy, lekki, można pomylić z sklepowym ice tea, czuć fajnie przebijające się nuty bzu, jednak zdecydowanie dominuje tutaj morela. Warto potrzymać troszkę dłużej macerat, by wybiło się więcej owoców. A potem skoczyć na najbliższy rynek i zagryźć świezymi morelami, które w sierpniu smakują najlepiej!

Do usłyszenia za miesiąc,
Kuba





Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.