Jak używać spieniacza do mleka? Metoda ma znaczenie
W moje ręce wpadły dwa cuda przeznaczone do spieniania mleka. Jedno jest automatyczne, a przy drugim trzeba się trochę namachać… Kawy robiłem na bazie espresso. Mleko podgrzewałem (nie spieniałem) dyszą z ekspresu, aby nieco przyspieszyć testy.
Polecamy W Sklepie
Spieniacz elektryczny Bodum
Chyba każdy go zna, więc nie wymaga długiego przedstawiania. Spieniacz na baterie Bodum, wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej. Obsługiwany jest jednym przyciskiem i zasilany dwiema bateriami AA.
Urządzenie jest lekkie, poręczne, z niezłą mocą kręcącą – co jest jego zaletą i wadą jednocześnie, bo trzeba trochę doświadczenia, aby opanować wirujące mleko w dzbanku. Jak więc spienić mleko tym spieniaczem?
Urządzenie spieni mleko w taki sposób, jaki sobie zażyczymy. Czyli zarówno do klasycznego cappuccino, jak i do latte macchiato – ale będziemy musieli to wyczuć. Jeśli spienimy mleko za bardzo, powstanie zbyt dużo suchej piany, którą ciężko będzie wymieszać z całością mleka i namalować jakikolwiek wzór.
Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie tego, co udało mi się wyczarować za drugim spienieniem mleka. Da się malować free pour, ale dużo łatwiej będzie przyzwyczaić się do urządzenia baristom. Dlaczego? Ponieważ oni dobrze rozumieją, jakiego mleka potrzeba do namalowania wzoru – średnio spienionego, elastycznego i dobrze wymieszanego.
Natomiast z łatwością tym urządzeniem zrobimy Latte Macchiato! Tutaj nie musimy zbyt dużo kombinować, wkładamy końcówkę urządzenia do mleka, włączamy i czekamy, aż będziemy mieli tyle piany, ile potrzebujemy, by przygotować pożądaną kawę.
Spieniacz ręczny Barista&Co.
Spieniacz do mleka Barista&Co. budową przypomina french press, ale nie ma ucha, za które moglibyśmy trzymać naczynie. W miejsce ucha mamy gumową opaskę, która ułatwia utrzymanie urządzenia w dłoni. Spieniacz wykonany jest ze szkła, stali nierdzewnej i silikonu, mieści 400 ml mleka.
Jak spienić mleko tym ręcznym spieniaczem?
Podgrzane mleko wlewamy do szkła urządzenia, po czym napowietrzamy je ruszając tłokiem do góry i do dołu. Spieniamy je do momentu, w którym ilość piany będzie dokładnie taka, jakiej potrzebujemy.
Następnie polecam odlać mleko do dzbanka, którym będziemy malować. W dzbanku dużo łatwiej będzie się nam pozbyć bąbli, uderzając dzbankiem o blat.
Moim zdaniem ten spieniacz daje nam większą kontrolę nad tym co robimy. Mleko po pozbyciu się bąbli i wypolerowaniu w dzbanku jest naprawdę fajnej konsystencji, co daje nam możliwość namalowania czegoś naprawdę ładnego techniką free pour.
Lepszy efekt uzyskałem nalewając więcej mleka niż zaleca producent (kreska na szkle maximum fill). Wtedy lepiej udało się rozłożyć proporcje mleka i piany. Oto efekt:
Lub czegoś nieco trudniejszego:
Subminimal NanoFoamer
Subminimal NanoFoamer wyróżnia się eleganckim, minimalistycznym designem i solidnym wykonaniem, co od razu przyciąga uwagę. Urządzenie jest wyposażone w dwa rodzaje sit – fine i super-fine, które pozwalają uzyskać różne tekstury piany, idealne zarówno do cappuccino, jak i latte. Nowoczesny silnik zamknięty w stalowej obudowie oraz wymienny wirnik z poliwęglanu zapewniają trwałość i wysoką efektywność. W zestawie znajduje się również ergonomiczny dzbanek FlowTip, który dzięki ostremu dzióbkowi idealnie nadaje się do tworzenia latte art. NanoFoamer ma dwie wersje: V2 na baterie i Lithium z akumulatorem. W porównaniu ze standardowymi spieniaczami marketowymi, Subminimal NanoFoamer zapewnia pianę o konsystencji idealnej do tworzenia skomplikowanych wzorów na powierzchni kawy, zarówno z mlekiem krowim, jak i roślinnym.
Bialetti Montalatte
Bialetti Montalatte to prosty i praktyczny sposób na przygotowanie pysznej, kremowej pianki w zaciszu własnego domu. Wykonany z aluminium pokrytego teflonem, spieniacz ten pozwala na podgrzewanie mleka do preferowanej temperatury (około 60-65°C), a następnie ubijanie go za pomocą tłoka, naciskając energicznie kilkanaście razy. Montalatte wypełniamy tylko do 1/3 wysokości, ponieważ mleko zwiększa swoją objętość. Może być stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej lub ceramicznej. W porównaniu do elektrycznych spieniaczy, Bialetti Montalatte oferuje większą kontrolę nad procesem spieniania, co może być korzystne dla osób preferujących manualne metody przygotowywania kawy.
Podsumowując – jaki spieniacz do mleka wybrać? Porównajmy!
Spieniacz Bodum:
- łatwy w użyciu i myciu
- dość trudny do opanowania ze względu na moc
- polecam go dla osób, które częściej piją Latte Macchiato
- w łatwy sposób robi dużo piany, często suchej, którą trudno wymieszać z mlekiem
- niezbędne są baterie
Spieniacz Barista&Co.:
- łatwy w użyciu i myciu
- zdecydowanie większa kontrola nad spienianiem mleka, wypolerowaniem i oczyszczeniem z bąbli
- możliwość wykonywania bardziej skomplikowanych wzorów
- polecany dla początkujących, którzy nie mają dużego doświadczenia w spienianiu mleka
- nie wymaga baterii
- Nie polecam używać go jako zaparzacza do kawy – chyba, że komuś nie przeszkadzają fusy
Subminimal NanoFoamer:
- elegancki design i solidne wykonanie
- dwa rodzaje sit dla różnych tekstur piany
- doskonała piana do latte art z mlekiem krowim i roślinnym
- dwie wersje: V2 na baterie i Lithium z akumulatorem
Bialetti Montalatte:
- prosty i praktyczny sposób na przygotowanie pianki
- wykonany z aluminium pokrytego teflonem
- większa kontrola nad procesem spieniania
- możliwość stosowania na różnych rodzajach kuchenek
Oczywiście samo urządzenie do spieniania mleka to nie wszystko. Aby wiedzieć, jak używać spieniacza do mleka i osiągnąć perfekcję w malowaniu latte artów, niezbędna będzie przede wszystkim praktyka i cierpliwość.
Tu znajdziesz oryginalny artykuł