Kawa, a konkretnie zawarta w niej kofeina, pobudza – co do tego nie ma wątpliwości. Wiele osób właśnie z tego powodu nie wyobraża sobie bez niej poranka albo popołudnia. Jednak jej wpływ na ciśnienie krwi bywa tematem dyskusji. Jaki jest związek między kawą a ciśnieniem krwi, czy kawa obniża ciśnienie oraz jak wpływa na nadciśnienie? 

Jak działa kofeina?

Kofeina to główny składnik aktywny w kawie – na jej temat opublikowaliśmy już wiele artykułów. Jednym ze sposobów oddziaływania kawy na organizm jest pobudzanie ośrodkowego układu nerwowego, dzięki czemu możemy odczuwać zwiększoną sprawność myślenia oraz zmniejszone zmęczenie zarówno psychiczne, jak i fizyczne. 

Czy kawa podnosi ciśnienie?

Według badań kofeina krótkoterminowo podwyższa ciśnienie krwi u osób sporadycznie ją spożywających. Wykazano jednak, że regularne picie kawy skutkuje wykształceniem odporności na to działanie kofeiny. Mimo pobudzającego wpływu na organizm kawa nie musi wcale podnosić ciśnienia krwi w organizmie. Ponadto, tymczasowy wzrost ciśnienia krwi związany z piciem kawy jest generalnie uważany za nieszkodliwy dla większości zdrowych osób.

Kawa a nadciśnienie

Badania wykazały brak istotnego klinicznego wpływu długoterminowego picia kawy na ciśnienie oraz na ryzyko występowania nadciśnienia. Badacze wskazują na brak związku między piciem kawy i rozwojem nadciśnienia. Trzeba jednak pamiętać, że tolerancja na kofeinę to indywidualna kwestia – niektóre osoby mogą być bardziej wrażliwe na jej działanie, dlatego każdą wątpliwość związaną ze spożyciem kawy należy skonsultować z lekarzem.

Czy rodzaj kawy ma wpływ na na ciśnienie?

Niezależnie od rodzaju i metody przygotowania, każda kawa (z wyjątkiem kawy bezkofeinowej, w której ziarna poddane są specjalnej obróbce) zawiera kofeinę i będzie mieć zbliżony wpływ na organizm. Wobec tego jeśli zastanawiasz się na przykład czy kawa rozpuszczalna podnosi ciśnienie, podpowiadamy: może mieć ona krótkotrwały wpływ na podniesienie ciśnienia, dokładnie tak, jak w przypadku każdej innej kawy zawierającej kofeinę. Niektóre rodzaje kawy i metody przygotowania pozwalają uzyskać napój mniej lub bardziej kofeinowy. Z pewnością korzystniejszy dla zdrowia jest wybór dobrej jakości ziaren o sprawdzonym pochodzeniu, niż kawy rozpuszczalnej.

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.