W kawowym świecie słowo “crema” pada całkiem często, jednak jeśli zechcesz zamówić w kawiarni “caffe crema”, możesz w odpowiedzi spotkać się z pytającym spojrzeniem baristy. Dlaczego? W tym tekście wyjaśniamy czym jest caffe crema – jaka to kawa i jak ją zrobić.

Caffe crema – co to za kawa?

Określenie “caffe crema” to dawna nazwa dla espresso – używano jej we Włoszech około lat 40. i 50., dziś jednak wyszła już z użycia. Esencjonalny, mocny napar z ekspresu ciśnieniowego nazywamy po prostu espresso. 

Skąd takie określenie dla espresso? Wiąże się ono z delikatną pianką, która tworzy się na powierzchni espresso podczas parzenia w ekspresie. Piankę tę nazywamy cremą (to jej zawdzięczamy wymyślne wzory na powierzchni mlecznych kaw, takich jak flat white czy latte). 

Caffe crema – kawa ze śmietanką

Dawna, zapomniana nazwa espresso to nie jedyne, co kryje się za nazwą “caffe crema”. W niektórych regionach Włoch, Austrii i Szwajcarii za nazwą caffe crema kryje się kawa serwowana ze śmietanką. Kawa ta przygotowywana jest na bazie espresso w połączeniu z rzadką śmietaną. Jak przygotować taką kawę?

Caffe crema – przepis

By przygotować caffe crema potrzebne będą:

  • Podwójne espresso lub około 100 ml kawy z kawiarki na bazie ziaren do espresso
  • Śmietanka do kawy o zawartości tłuszczu około 12%, ewentualnie mleko zagęszczone

Opcjonalnie:

Przygotowanie:

Przygotuj espresso lub kawę w kawiarce. Szczegółowe instrukcje jak to zrobić znajdziesz w tych artykułach: 

Następnie dodaj do kawy śmietankę wedle uznania. Możesz również spienić śmietankę na lekką piankę, np. za pomocą małego, ręcznego spieniacza. Powstałą w ten sposób piankę wyłóż delikatnie na powierzchnię kawy. 

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.