W kawowym świecie słowo “crema” pada całkiem często, jednak jeśli zechcesz zamówić w kawiarni “caffe crema”, możesz w odpowiedzi spotkać się z pytającym spojrzeniem baristy. Dlaczego? W tym tekście wyjaśniamy czym jest caffe crema – jaka to kawa i jak ją zrobić.
Caffe crema – co to za kawa?
Określenie “caffe crema” to dawna nazwa dla espresso – używano jej we Włoszech około lat 40. i 50., dziś jednak wyszła już z użycia. Esencjonalny, mocny napar z ekspresu ciśnieniowego nazywamy po prostu espresso.
Skąd takie określenie dla espresso? Wiąże się ono z delikatną pianką, która tworzy się na powierzchni espresso podczas parzenia w ekspresie. Piankę tę nazywamy cremą (to jej zawdzięczamy wymyślne wzory na powierzchni mlecznych kaw, takich jak flat white czy latte).
Caffe crema – kawa ze śmietanką
Dawna, zapomniana nazwa espresso to nie jedyne, co kryje się za nazwą “caffe crema”. W niektórych regionach Włoch, Austrii i Szwajcarii za nazwą caffe crema kryje się kawa serwowana ze śmietanką. Kawa ta przygotowywana jest na bazie espresso w połączeniu z rzadką śmietaną. Jak przygotować taką kawę?
Caffe crema – przepis
By przygotować caffe crema potrzebne będą:
- Podwójne espresso lub około 100 ml kawy z kawiarki na bazie ziaren do espresso
- Śmietanka do kawy o zawartości tłuszczu około 12%, ewentualnie mleko zagęszczone
Opcjonalnie:
Przygotowanie:
Przygotuj espresso lub kawę w kawiarce. Szczegółowe instrukcje jak to zrobić znajdziesz w tych artykułach:
Następnie dodaj do kawy śmietankę wedle uznania. Możesz również spienić śmietankę na lekką piankę, np. za pomocą małego, ręcznego spieniacza. Powstałą w ten sposób piankę wyłóż delikatnie na powierzchnię kawy.