Ile kofeiny ma kawa? Pobudza nas do działania, poprawia samopoczucie i wspomaga zmagania na siłowni. Kochali ją Balzac, Voltaire, Osiecka, a nawet Mickiewicz. Kawa. Prawdziwa królowa energii w płynie. Czym jest kofeina? Jaki ma wpływ na ludzki organizm i dlaczego espresso wcale nie musi być najlepszym wyborem? Czytaj dalej i sprawdź ile Twoja ulubiona kawa ma kofeiny i kiedy lepiej zrezygnować z małej czarnej. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie dotyczące zawartości kofeiny w kawie. Wynika to z tego, że prawdziwa ilość kofeiny w kawie zależna jest od szeregu czynników. Począwszy od rodzaju wybranych ziaren, poprzez sposób ich mielenia, na parzeniu kończąc.

Kofeina – czym jest i gdzie występuje

Zabójca owadów i naturalny stymulant. Tak w skrócie można zdefiniować kofeinę. Nie brzmi to nazbyt optymistycznie, prawda? Spokojnie. Nie musisz się jednak obawiać kofeiny (o ile nie jesteś owadem lub nie występują u Ciebie określone przeciwwskazania do jej spożycia). Badania naukowe dowiodły, że regularne picie kawy w umiarkowanej ilości może chronić przed rozwojem Alzheimera, poprawia krążenia krwi, a przy tym niweluje rozwój wolnych rodników. Znajomość kofeiny zawdzięczamy niemieckiemu chemikowi – Friedrichowi Ferdinandowi Runge. To właśnie on w 1819 roku odkrył ten związek organiczny (alkaloid purynowy), który kojarzony jest przede wszystkim z ziarnami kawy.

W rzeczywistości kofeina występuje w ok. 65 gatunkach roślin. Znajdziemy ją m.in. w herbacie, ostrokrzewie paragwajskim (yerba mate), guaranie, a nawet w kakaowcu (w znacznie mniejszej ilości). Dla roślin to naturalny pestycyd, który zapewnia ochronę przed owadami. Żerujące szkodniki kończą sparaliżowane lub martwe, a roślina nadal się rozwija.

Dla ludzi kofeina staje się substancją psychoaktywną o działaniu stymulującym. Jej działanie jest jednak krótkotrwałe i zanika po upływie kilku godzin. Kofeina nazywana jest również teiną (gdy jej źródłem jest herbata), guaraniną (pochodząca z guarany) oraz mateiną (yerba mate). Wraz z rozwojem przemysłu zaczęto produkować kofeinę syntetyczną, którą wykorzystuje się w suplementacji diety.

Bezpieczna i śmiertelna dawka kofeiny

Wiele osób zastanawia się, czy picie kilku filiżanek kawy dziennie może być niebezpieczne dla zdrowia. Z całą pewnością nadmierne spożycie aromatycznego napoju nie jest wskazane. Ważniejsze jest jednak to, jaka jest realna zawartość kofeiny w kawie, którą pijamy w ciągu dnia. Inna będzie bowiem ilość kofeiny w kawie parzonej tradycyjnie (w tzw. „plujce”), inna w espresso, a jeszcze inna w kawie z ekspresu przelewowego. Specjaliści z całego świata od lat badają wpływ kawy na ludzki organizm.

Ustalenie jasno określonej dawki kofeiny bezpiecznej dla człowieka nie jest łatwym zadaniem. Przyjmuje się, że spożycie ok. 300-400 mg kofeiny dziennie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia. Zdarzają się jednak przypadki, że już przy znacznie mniejszych dawkach dochodzi do niepokojących objawów świadczących o przedawkowaniu kofeiny. Wynika to z tego, że rzeczywista tolerancja będzie warunkowana przez szereg zmiennych takich jak: wiek, płeć, waga, stan zdrowia, a nawet nawyki żywieniowe określonej osoby.

Jaka jest bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka?

W 2015 roku Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotowała szczegółowy raport na temat bezpieczeństwa spożycia kofeiny. W dokumencie uwzględniono wyniki badań skoncentrowanych na średniodobowym spożyciu kofeiny, średniej dawce dziennej w przeliczeniu na kilogram masy ciała, a także spożyciu kofeiny przez osoby dorosłe (w tym kobiety w ciąży i matki karmiące), młodzież i dzieci. Opracowanie uwzględniło również analizy wpływu kofeiny na osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz z zaburzeniami układu nerwowego. Dodatkowo badano reakcję organizmu na kofeinę w połączeniu z innymi substancjami. Sprawdzono również jak spożywana zawartość kofeiny wpływa na nawodnienie i temperaturę ciała oraz reakcję organizmu podczas wysiłku fizycznego.

Jak wynika z przeprowadzonych badań, bezpieczna dobowa dawka kofeiny dla dorosłego człowieka to ok. 5-7 mg na kilogram masy ciała. Oczywistym jest wobec tego, że zdrowa kobieta ważąca ok. 50 kg nie powinna przyjmować więcej niż ok. 250 mg kofeiny dziennie, natomiast górny limit dla mężczyzny o wadze ok. 90 kg będzie wynosił nawet 600 mg.

W trakcie badań zmierzono się z mitem na temat picia kawy przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Okazuje się, że dzienne spożycie kofeiny na poziomie 200 mg nie powinno wywierać negatywnego wpływy na zdrowie matki, płodu i dziecka karmionego mlekiem matki. Tutaj jednak próba badawcza była zbyt mała, by otrzymane wyniki traktować jako istotny wyznacznik bezpieczeństwa spożycia kofeiny przez ciężarne i matki karmiące.

Wskazuje się, że śmiertelna jednorazowo dawka kofeiny to ok. 10-14 g (przy spożyciu w czasie ok. 6 godzin). Daje to ok. 150-200 mg na kilogram masy ciała. Objawy przedawkowania kofeiny w takim przypadku to konwulsje i wymioty, które zaczną ustępować po ok. 6 godzinach.

Od czego zależy ilość kofeiny w kawie

To ile mg kofeiny ma kawa w dużym stopniu zależy od wybranych ziaren. Popularna arabika zawiera zaledwie 1-1,5% kofeiny, natomiast robusta od 1,8% do nawet 4%. Oznacza to, że espresso przygotowane z robusty będzie miało niemal dwa razy więcej kofeiny, niż taka sama porcja naparu z arabiki. Czy wiesz o tym, że sposób mielenia również wpływa na to, ile kofeiny ma kawa? Im drobno zmieloną kawę wykorzystasz do parzenia, tym więcej kofeiny znajdzie się w Twojej filiżance.

Sposób parzenia kawy okazuje się szalenie istotny, gdy zależy nam na przygotowaniu mocno pobudzającego naparu. Więcej kofeiny znajdzie się w kubku kawy z ekspresu przelewowego i parzonej w sposób tradycyjny (zaparzonej poprzez zalanie drobno zmielonych ziaren) niż w espresso z ekspresu ciśnieniowego. Wynika to z tego, że dłuższy kontakt ziaren z wodą powoduje zwiększenie dawki kofeiny w przygotowanym naparze. Wbrew przekonaniu wielu z nas stopień wypalenia ziaren kawy nie wpływa na zawartość kofeiny w ziarnach.

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.