Gorące promienie słońca ogrzewają nam twarze już od jakiegoś czasu i coraz częściej wybieramy cold brew zamiast przelewu, a wyobraźnia sensoryczna przestawia się na bardziej orzeźwiające i owocowe smaki. Dlatego na start zapraszam Was do bezalkoholowego kawowego cocktail menu, idealnego na upalne dni. 

kawowa pinacolada

Coffee Pinacolada

Orzeźwiający, naturalnie słodki kawowy drink, który przeniesie Was na plażę!

80 g soku ananasowego 100%
80 g napoju ryżowo-kokosowego
30 g espresso z Brazylii (w warunkach domowych możecie je przygotować w kawiarce)
3 kostki lodu

Do kieliszka wrzuć kostki lodu i wlej sok, a następnie powolutku dodaj napój ryżowo-kokosowy (jest bardziej orzeźwiający niż sam kokos, dzięki czemu całość wspaniałe zgrywa się pod względem konsystencji i intensywności). Podwójne espresso schłodź jedną kostką lodu i spień ręcznym spieniaczem – nada kawie puszystą konsystencję i wykończy drinka pianką. Jeśli nie masz spieniacza, zapraszamy do tego artykułu po domowe sposoby na spienianie mleka.

Old Fashioned Cold Brew

Coś dla bardziej wytrawnych spijaczy

15 g syrop jałowcowy
140 g wody gazowanej
50 g cold brew
zest z cytryny

Przygotuj cold brew na bazie owocowej kawy, np z Kenii. Mój sprawdzony przepis to 60g kawy zmielonej jak pod przelew, 1 litr filtrowanej zimnej wody i 13 godzin maceracji w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Możesz użyć do tego specjalnej butelki od Hario lub słoika Po zakończonej maceracji przelej cold brew przez filtr i ciesz się jego orzeźwiającym, owocowym smakiem. 

Czas na syrop cukrowy z dodatkiem jałowca. Proporcje – 100 g cukru trzcinowego, 100 g wody i 10 suszonych owoców jałowca (przed dodaniem zgnieć je trochę trzonkiem noża lub w moździerzu). Wszystkie składniki połącz w rondelku i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nie odcedzaj. 

Przygotowanie drinka:

Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej syrop oraz wodę gazowaną i wymieszaj. Dodaj cold brew. Przystrój jednym dużym zestem z cytryny (powykręcaj go trochę nad szklanką – doda to wspaniałego cytrusowego aromatu). 

Coffee Orange IPA

Taka trochę piwno-kawowa mimoza. Super orzeźwiająca, owocowa propozycja na naprawdę gorący dzień (i wieczór!). 

50 g soku pomarańczowego 100%
150 g bezalkoholowego piwa IPA
50 g kawy z kawiarki (ja użyłam jasno palonej Etiopii)
3 kostki lodu

Do wysokiej szklanki lub do kieliszka wrzuć kostki lodu i dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz piwerko. Następnie, po kostkach lodu, wlej wcześniej zaparzoną kawę z kawiarki (schłodzoną jedną kostką lodu). Enjoy!


Tu znajdziesz oryginalny artykuł

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.