Jak zrobić kawę ze spienionym mlekiem bez użycia ekspresu ciśnieniowego i dyszy z parą do spienienia mleka? Wice Mistrz Polski Brewers 2019 Radzi!

Znaleźliście się w domu, bez możliwości szybkiego wyskoczenia do swojej ulubionej kawiarni, ale naszła was chęć na kawę z mlekiem? Rozglądacie się po kuchni w poszukiwaniu ekspresu, ale go nigdzie nie widać a wasza chęć na kawę z kremowym spienionym mlekiem nie chce odpuścić?

Jest na to sposób!

Rozejrzyjcie się dalej po kuchni, może znajdą się tam jakieś urządzenia do parzenia kawy? Możliwe jest, że znajdziecie w swojej kuchni French Press. Jest to bardzo popularne urządzenie w którym możemy zaparzyć i kawę i herbatę. Ale co z naszą kawą z mlekiem? Przecież French Press nie zaparzy nam espresso a na pewno nie zrobi nam kawy z mlekiem… Dylemat ten pojawił się u mnie gdy razem z moją dziewczyną szukaliśmy sposobu na to, by ona mogła cieszyć się kawą razem ze mną, tylko, że ona zazwyczaj pije kawy z mlekiem.

Znalazłem rozwiązanie rozglądając się po mojej domowej kolekcji kawowego sprzętu. Znalazło się tam między innymi French Press i AeroPress. Kombinacja tych dwóch urządzeń pozwala nam na zrobienie doskonałej kawy ze spienionym mlekiem w naszym domowym zaciszu.

Istnieją dwie drogi.

Dla tych którzy mają AeroPress i French Press i dla tych którzy AeroPress’u nie mają, ale mają French Press.

Zacznijmy od wykorzystania samego French Press’a. French Press to urządzenie bardzo proste które składa się ze szklanej zlewki i metalowego filtra z drobnej siateczki zamontowanego na tłoku.

Zasada działania jest banalnie prosta, wrzucamy naszą kawę czy herbatę do French Press’a i zalewamy ją gorącą wodą, następnie czekamy kilka minut, opuszczamy tłok z filtrem na dno tym samym zatrzymując tam cząsteczki stałe i możemy przelać naszą kawę  czy herbatę do filiżanki. Napar z French Press’a jest dość mętny,  o pełnym body.

Zazwyczaj parzymy w nim większą ilość kawy ( zależnie od wielkości urządzenia), ale możemy też zmienić proporcje i zaparzyć bardziej skoncentrowaną kawę, która będzie bardziej przypominała napar z kawiarki. Oczywiście nie będzie to to samo co kawa parzona w kawiarce, a na pewno nie to co espresso, ale już bardziej będziemy zbliżali się do niego.

Żeby to osiągnąć użyjemy 18 gramów drobno zmielonej kawy i 60 gramów wody o temperaturze 95*c. Czas parzenia to około 2 minuty. Jeśli mamy większe urządzenie polecam podwoić proporcje i zaparzy więcej kawy. Po upływie tego czasu opuszczamy tłok z filtrem na dno i przelewamy naszą kawę do filiżanki.

AeroPress to urządzenie porównywane do French Press’a, nie mniej jednak podobieństwa kończą się na tym, że w obu urządzeniach mamy „tłok” i w obu urządzeniach parzymy metodą Immersyjną.

Jest to w dużym uproszczeniu powiększona strzykawka, z której wyciskamy napar. Używamy w nim papierowych filtrów i kawa z AeroPress’u będzie bardziej delikatna niż z French Press’a Zaparzymy w nim kawę na wiele różnych sposobów, a jednym z nich – coś na kształt espresso, skoncentrowany, krótki napar.

Do tego użyjemy 18g drobno zmielonej kawy i 60g wody o temperaturze 95*C. Czas parzenia to 1 minuta. Po upłynięciu tego czasu przeciskamy tłok i otrzymujemy nasz napar.

Mamy już zaparzoną kawę, teraz czas na mleko. Ale co ma wspólnego French Press i kawa ze spienionym mlekiem? Ku zaskoczeniu bardzo dużo.

Jak już zmienimy proporcje parzenia w naszym french press’ie i otrzymamy nasze domowe „espresso”, alb zaparzymy sobie kawę w AeroPress’ie, możemy dalej używając french press’a zmienić je w naszą ulubioną domową kawę ze spienionym mlekiem. Abyśmy mogli przygotować mleko potrzebny będzie nam garnek z ok 200ml wody i jakieś naczynie, w którym podgrzejemy sobie mleko. Do garnka nalewamy wodę i stawiamy garnek na palniku.

Następnie do naczynia nalewamy mleko i wstawiamy je do garnka z wodą. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać już żądaną temperaturę czyli ok. 65*C, jeżeli nie posiadamy termometru, możemy użyć naszego palca ( oczywiście czystego) by sprawdzić temperaturę wkładając go delikatnie do mleka. Jeśli parzy nas możemy przestać je podgrzewać.

Podgrzane mleko możemy teraz wlać do naszego (czystego) French Press’a.

Teraz zaczyna się zabawa, bo we French Press’ie możemy spienić sobie nasze mleko! Wystarczy, że naszym tłokiem z filtrem będziemy energicznie ruszać a nasze mleko spieni się w trakcie.

Należy pamiętać, że nie wystarczy to, że będziemy ruszać tłokiem, który jest zanurzony w mleku. Musimy wcisnąć do niego trochę powietrza byśmy mogli je spienić.

Tłok wkładamy od góry i  wtedy właśnie powietrze przedostaje się do środka naszego mleka co pozwala nam je spienić. Techniką, którą ja stosuje jest włożenie tłoka od góry kilka razy tak, aby zanurzyć go nieznacznie w mleku, co powoduje, że poziom mleka pójdzie w górę. Następnie wygładzam je zanurzając tłok głęboko i jedną ręką trzymam French Press i poruszam nim kulistymi ruchami na blacie, drugą ręką poruszam tłokiem.

Cały proces zajmuje około 30 sekund. Mamy już więc kawę i mamy spienione mleko. Pozostaje nam tylko połączyć je sobą.

Jeżeli mamy dzbanek do mleka to możemy przelać nasze spienione mleko i pobawić się w baristów z naszej ulubionej kawiarni rysując Latte Art, ale nawet nie mając dzbanka możemy posłużyć się wylewką naszego French Press’a i wlać mleko do kawy prosto z niego. Powodzenia

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.