Barbera to jedna z najstarszych i najbardziej renomowanych włoskich palarni kawy. Jej początki sięgają 1870 roku, kiedy to Domenico Barbera rozpoczął produkcję kawy w małej manufakturze w Mesynie, na Sycylii. Dzięki ogromnej pasji oraz umiejętności opiekania i wytwarzania kawy zyskał on przydomek „Kawowego maga”. Tajemnica mieszanki dopracowanej do perfekcji receptury przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Obecnie firmę prowadzi już szóste pokolenie rodziny Barbera. Oferuje szeroki wybór kaw pochodzących z plantacji zlokalizowanych nie tylko w Ameryce Środkowej i Południowej, ale również w Afryce oraz Azji.
Przywiązanie do tradycji i zrównoważonego rozwoju
Jedną z najważniejszych wartości, na których Barbera opiera swoją filozofię, jest ponad 150-letnia tradycja rodzinna. Pasja do tworzenia najlepszych mieszanek kawy jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. W palarni bardzo dużą uwagę przykłada się do całego procesu wypalania ziaren. Jako jedna z nielicznych włoskich firm kawowych, korzysta z tradycyjnych metod palenia kawy. Pozwala ona na zachowanie głębi smaku i wydobycie z ziaren ich naturalnego aromatu. Poszczególne mieszanki komponowane są w sposób znany jedynie zaufanym pracownikom firmy, a dobór odpowiednich ziaren odbywa się bezpośrednio u plantatorów.
Warto tutaj zaznaczyć, że firma Barbera działa zgodnie z zasadami odpowiedzialności społecznej i sprawiedliwego handlu. Współpracują wyłącznie z plantatorami, zapewniającymi godne warunki pracy i szanującymi środowisko naturalne. Przedsiębiorstwo prowadzi także wiele działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska. Inwestują w odnawialne źródła energii, wykorzystują opakowania, które w 100% nadają się do recyklingu i wspierają badania nad biodegradowalnością.
Kawa ziarnista Barbera
Oferowane przez palarnię Barbera kawy ziarniste to starannie wyselekcjonowane mieszanki. Proces ich wypalania odbywa się zgodnie z wypracowanymi przez lata standardami jakościowymi. Sekretem wyśmienitych kaw Barbera jest oryginalna receptura, a także zachowanie smaku i aromatu najlepszych jakościowo ziaren. W ofercie palarni znajdują się kawy o różnym stopniu palenia, od jasnych po ciemne, a także różnym poziomie kwasowości,co pozwala na dostosowanie smaku kawy do indywidualnych potrzeb.
Jedną z najbardziej prestiżowych kaw ziarnistych oferowanych przez palarnię Barbera jest Mago – kawa o „magicznej” nazwie i smaku. Mago składa się z najwyższej jakości ziaren z gatunku Arabica (70%) oraz domieszki azjatyckiej Robusty (30%). Ma intensywny, ale jednocześnie wyważony smak, w którym wyczuwalne są nuty czekolady i orzechów. Wielbiciele kremowej pianki z pewnością docenią gęstą, jasnobrązową crème równomiernie pokrywającą całą powierzchnię świeżo zaparzonej kawy.
W Sklepkawa.pl dostępne są również inne mieszanki kaw ziarnistych Barbera w opakowaniach 1 kg. Najbardziej wymagający smakosze z pewnością docenią Barbera Hesperia, która łączy cztery różne rodzaje ziaren kawy, w tym pochodzących z brazylijskich upraw odmian Arabici i indonezyjskiej Robusty. Kompozycja ta zaskakuje intensywnym smakiem oraz bogactwem aromatu. Świetnie sprawdzi się do przygotowania klasycznego włoskiego espresso, latte czy cappuccino.
Najnowszą mieszanką w ofercie palarni Barbera jest Barbera CleanCup Blend –kawa typu single origin, składająca się w 100% z ziaren Arabci uprawianych w sposób równoważony w Kostaryce oraz Kolumbii. Połączenie to zapewnia doskonały smak, wyjątkowy aromat oraz optymalny stopień kwaskowatości.
Kawa speciality Caffe Barbera
Palarnia Barbera w swojej ofercie ma również serie kaw specjalnych (speciality), które wyróżnia nie tylko najwyższa jakość surowego ziarna, ale też wyjątkowy smak doceniany przez koneserów kawy na całym świecie. Kawa speciality to kawa pochodząca z wyselekcjonowanych plantacji na całym świecie, uprawianych w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska naturalnego. W procesie produkcji stosuje się metody pozwalające na uzyskanie najwyższej jakości ziaren, a do najważniejszych należą zbiór ręczny i suszenie naturalne. Zapraszamy do skosztowania tej niesamowitej kawy, która de facto uważana jest za jedną z najlepszych na świecie.
Tu znajdziesz oryginalny artykuł