Uprawa sekretem sukcesu smaku kawy

  

Receptą na fascynujące ziarna kawy były warunki uprawy, głównie wysokość położenia plantacji. Im wyżej, im bardziej teren zacieniony, tym lepiej. Tak wyglądała uprawa w Etiopii, której długo brakowało w środkowoamerykańskim kraju. Odkrywając tę zależność, panamscy producenci kawy stali się ekspertami od kawy Geisha. 

Niełatwo o krzewy wyjątkowego gatunku arabiki. Trudne warunki pielęgnacji – specyficzny klimat sprawiają, że tylko silna roślina zaowocuje, co zdecydowanie zwiększa wartość ziarna. Ręczne zbiory oraz podatność kawy na niektóre choroby sprawiły, że koszty produkcji Geishy nie należą do najniższych. 

To, co wydaje się niezwykłe, to nierówne dojrzewanie owoców. Na jednej gałązce znajdziesz duże i pełne smaku, jak i dopiero rozwijające się owoce. Niskie plony utrudniają zbiory, ale dodają wyjątkowości roślinnemu produktowi. Fenomen kawy można porównać do wyśmienitego szampana – najlepszy i najdroższy produkowany jest tam, gdzie optymalne warunki dla winogron. 

Wyjątkowy smak i zapach zamknięty w zielonych ziarnach kawy. 

  

Niezwykle wyrazista, a zarazem delikatna, taka jest ziarnista panama Geisha. Zaparzona w filiżance kryje w sobie aromat i smak nut kwiatowych oraz słodyczy dojrzałych owoców. Brak goryczy, czysty i lekki smak sprawiają, że ciężko przejść obok niej obojętnie. 

To jedyna w swoim rodzaju kawa, która zachwyca perfekcyjną słodkością i łagodnością kwasowości. Możliwość wyboru Geisha spośród wielu odmian sprawia, że każdy znajdzie ideał dla siebie. Konkretna wariacja kryje w sobie wyjątkową kwiatowo-owocową kompozycję. Jagody, truskawki, melony, papaje, brzoskwinie, cytrusy, jaśmin… i wiele innych owoców ukryto w najlepszej kawie świata. Geisha nie ma sobie równych pod względem złożoności smaku i rozkosznego zapachu.

Ziarnista panama Geisha na międzynarodowej scenie kawy. 

  

O Geisha po raz pierwszy było tak głośno podczas konkursu The Best of Panama Coffee. Sędziowie nie mieli wątpliwości, że ta panamska kawa posiada najbardziej charakterystyczny smak i czystą strukturę, a jednocześnie jest najlepszą kawą na świecie. 

W 2013 roku za funt tego fantastycznego gatunku zapłacono 350 dolarów i od tej pory kawa Geisha stała się nie tylko najlepszą, ale również najcenniejszą odmianą botaniczną. Najdroższa kawa świata wywodzi się właśnie z Panamy. Ibrahim Al Mallouhi był w stanie zapłacić za kilogram nasion 10 000 dolarów! Wszystko po to, aby w restauracji The Espresso Lab w Dubaju, smak „bezkonkurencyjnej” kawy wzbudzał zadowolenie, przypływ energii i szczęście Klientów. 

Plantacja Finca Deborah podkreśla, jak od 2017 roku wyjątkowo doceniono Natural Geisha w międzynarodowych konkursach. Kawa niejednokrotnie stawała z baristą na pierwszym miejscu podium (np. 2017 rok – Siying Li w chińskim Brewers Cup, Yoshua Tanu w Mistrzostwach Indonezyjskich Baristów, Veronica Galova Vesela w słowackim Brewers Cup, 2018 rok – Michalis Katsivos w greckich Mistrzostwach Baristów, Heatha Dalziela w australijskim Brewers Cup, 2019 rok – Shaun Liew w malezyjskim Brewers Cup, Sławek Saran w Mistrzostwach Polskich Baristów). Łącznie ta konkretna kawa, została wykorzystana przez utalentowanych zawodników i nagradzana około 50 razy! 

Co wydarzyło się w 2019 roku? Du Jianing zwyciężyła World Brewers Cup – coroczny, międzynarodowy konkurs parzenia kawy, zachwycając jury aromatyczną i pobudzającą Geishą. Bariści z roku na rok wybierają tę odmianę botaniczną podczas najważniejszych zawodów i plasują się na najwyższych pozycjach. O czym to świadczy? Kawa Panama Geisha to jedna z najlepszych kaw, którą można zaserwować podczas prestiżowych mistrzostw, aby oczarować komisję konkursową. 

 

 

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

O autorze

+ posts

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.