Jak wybrać dobry ekspres do kawy?

Rodzaje ekspresów do kawy: ciśnieniowy (automatyczny, kolbowy) czy przelewowy?

Jeśli chcesz w domu delektować się kawą jak z kawiarni, to sekret tkwi w wyborze odpowiedniego ekspresu do kawy. Pozwoli Ci on cieszyć się intensywnym aromatem i wyjątkowym smakiem ulubionej kawy bez konieczności wychodzenia z domu. Jednak wybór odpowiedniego ekspresu może być trudny, biorąc pod uwagę różnorodność dostępnych na rynku modeli.

Kiedy zastanawiasz się, jak wybrać dobry ekspres do kawy, ważne jest, aby wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników. Po pierwsze, należy zdecydować, czy preferujesz ekspres ciśnieniowy automatyczny, kolbowy czy może przelewowy. Następnie, warto zwrócić uwagę na dostępność młynka do kawy, spieniacza mleka czy pojemność zbiornika na wodę. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

W tym artykule omówimy, jak dokładnie wybrać odpowiedni ekspres do kawy, aby cieszyć się doskonałym napojem każdego dnia.

Rodzaje ekspresów do kawy: ekspres ciśnieniowy i ekspres przelewowy

Najbardziej podstawowy podział ekspresów obejmuje: ekspres ciśnieniowy i ekspres przelewowy. Oba rodzaje mają swoje zalety i wady, a wybór pomiędzy nimi zależy głównie od osobistych preferencji. Czym charakteryzuje się każdy z nich?

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy wykorzystuje wysokie ciśnienie do wyciśnięcia esencji kawy z mielonych ziaren z użyciem gorącej wody. Ten rodzaj ekspresu często używany jest do przygotowania espresso, cappuccino i innych kaw zawierających espresso.

Po umieszczeniu mielonych ziaren kawy w filtrowanym pojemniku, woda jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury, a następnie pod dużym ciśnieniem przepuszczana przez kawę, tworząc gęstą, aromatyczną oraz intensywną i bogatą w smaku kawę.

Ekspresy ciśnieniowe pozwalają na szybkie przygotowanie kawy o doskonałym smaku, co sprawia, że są niezwykle popularne wśród miłośników kawy.

Ekspres przelewowy

Z kolei ekspres przelewowy działa poprzez filtrowanie wody przez mielone ziarna kawy za pomocą grawitacji, a następnie zbieranie kawy w osobnym dzbanku.

Proces przygotowywania kawy w ekspresie przelewowym jest relatywnie prosty. Woda ze zbiornika jest podgrzewana, a następnie przepływa przez filtr z mielonymi ziarnami kawy. Przepływ gorącej wody rozwija aromaty w nich zawarte. Cechą charakterystyczną ekspresów przelewowych jest możliwość zaparzenia większej ilości kawy na raz – to idealne rozwiązanie dla domów i biur, gdzie kawa jest spożywana przez większą liczbę osób.

Kawa przygotowana w ekspresie przelewowym jest zazwyczaj nieco łagodniejsza, ale wpływ na to ma także rodzaj dedykowanych do parzenia przelewowego ziaren o łagodnym smaku z dobrze wyczuwalną kwasowością.

Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy?

Wybór zależy od twoich preferencji i rodzaju kawy, jaką lubisz. Jeżeli jesteś zwolennikiem espresso, doppio czy też na ich bazie przyrządzanych kaw mlecznych (cappuccino, caffe latte, latte macchiato czy espresso macchiato), ekspresy do kawy pod ciśnieniem będą dobrym rozwiązaniem. Są one idealne do średnio palonej kawy, w której można wyczuć nuty czekolady lub orzechów.

Jeżeli jednak smakuje Ci kawa czarna i zazwyczaj wybierasz ziarna bardziej delikatne, jasno palone, o podwyższonej kwasowości pochodzącej z owoców cytrusowych, tropikalnych lub czerwonych, to ekspres przelewowy lub urządzenie do parzenia kawy metodą przelewową, takie jak drip lub chemex, będą dla Ciebie lepszym wyborem.

Czy warto kupić ekspres kapsułkowy?

A co z popularnymi ostatnio ekspresami na kapsułki? Warto? Nie warto? Prawdą jest, że koszt ekspresu na kapsułki jest niski, ale to praktycznie jedyna zaleta tego rodzaju sprzętu.

A wady? Niestety, w tego typu urządzeniu jesteśmy zdani wyłącznie na kapsułki danego producenta lub ograniczobnej ich liczby, ponieważ są one dopasowywane do wkładów konkretnego producenta ekspresu. W związku z nie mamy kontroli nad tym, jaką kawę tak naprawdę przyrządzamy. Nie znamy rodzaju kawy użytej do ich produkcji, jej pochodzenia, rodzaju palenia czy też świeżości. Producenci zazwyczaj nie udostępniają tych informacji. Ponadto kawa w kapsułkach jest mocno przetworzonym produktem: zawiera sztuczne dodatki smakowe i konserwanty. Cena jednokrotnej kapsułki kawy jest zazwyczaj wyższa niż koszt porcji kawy ziarnistej naprawdę wysokiej jakości.

Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać: automatyczny czy kolbowy?

Nie jesteś pewien, czym charakteryzują się różne modele ekspresów, jak działa ich mechanizm, czy też jaki wybrać typ ekspresu dla siebie? Jakie aspekty są ważne podczas wyboru i kupna urządzenia, aby można było codziennie cieszyć się swoją ulubioną kawą? Jeśli nie wiesz, który ekspres kolbowy czy automatyczny wybrać, przeczytaj nasze rady, jak wybrać ekspres do kawy do domu najlepszy dla siebie!

Ekspres automatyczny

Jeżeli zależy Ci na szybkim przyrządzeniu kawy i nie jesteś fanem kawowych rytuałów, automatyczny ekspres ciśnieniowy do kawy będzie idealnym wyborem! Jest to typ ekspresu, który automatyzuje w zasadzie cały proces parzenia kawy, tj. mielenie, dozowanie i ekstrakcję kawy do tego stopnia, że aby zrobić smaczną kawę, wystarczy nacisnąć przycisk z wybranym napojem. Zaparzanie kawy zajmuje dosłownie kilka chwil i odbywa się metodą ciśnieniową.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu ekspresu automatycznego?

  • System spieniania mleka – niezbędny do przygotowania kaw mlecznych. Stosowane rozwiązania to ręczny spieniacz mleka lub automatyczny system spieniania mleka.
    Ręczny spieniacz jest zazwyczaj w postaci dyszy parowej, i jest często spotykanym rozwiązaniem w ekspresach kolbowych. Działa on prostym sposobem – dysza jest umieszczana w naczyniu z mlekiem i zostaje uruchomiona, gorąca para podgrzewa mleko, tworząc puszystą pianę.
    Drugą opcją jest automatyczny system spieniania mleka, jeszcze prostszy w obsłudze. System ma wbudowany pojemnik na mleko i automatycznie spienia mleko do wybranej kawy mlecznej, które następnie wlewa się do filiżanki z kawą, bez konieczności podejmowania żadnych dodatkowych kroków poza wyborem kawy za jednym naciśnięciem odpowiedniego przycisku.
  • Fabrycznie wbudowany młynek – dzięki niemu możliwa jest bezpośrednia ekstrakcja ze zmielonej kawy. Dzięki temu kawa zawsze ma intensywny aromat, a jej smak jest bogaty we wszystkie subtelności. W większości automatycznych ekspresów spotyka się młynki ceramiczne lub stalowe (wykonane ze stali nierdzewnej). Młynki ceramiczne pracują ciszej i wolniej się nagrzewają, ale są mniej trwałe. Natomiast młynki stalowe nagrzewają się szybciej i są znacznie bardziej trwałe, mogą służyć przez wiele lat. Wybierając ekspres, warto zwrócić uwagę na możliwość regulacji grubości mielenia. Większość ekspresów ma tę funkcję, ale warto sprawdzić zakres regulacji, szczególnie jeśli lubimy eksperymentować z przygotowywaniem kawy.
  • Regulacja ilości wody używanej do przygotowania różnych rodzajów kawy – takich jak espresso i napojów na bazie espresso, takich jak cappuccino, flat white, café au lait, caffe latte, latte macchiato, espresso lungo, espresso doppio, long coffee itp.
  • Dopasowanie ilości zaparzanej kawy – dzięki niej możliwe jest zaprogramowanie odmiennej ilości kawy w long coffee a odmiennej w flat white. Innymi słowy, jest to regulacja intensywności kawy.
  • Kontrola temperatury wody – proste automatyczne ekspresy do kawy mają zakres normalny/wysoki, a zaawansowane modele mogą mieć bardziej skomplikowaną skalę. Dla miłośników kawy warto zwrócić uwagę na ten parametr, ponieważ smak kawy zawsze zależy od temperatury wody użytej do jej zaparzenia.
  • Regulacja zużycia energii elektrycznej i tryby pracy – zwykle do wyboru mamy standardowy, oszczędny itp.
  • Menu dostępnych napojów kawowych – może znacząco się różnić między poszczególnymi modelami. Typowe wybory to espresso oraz kilka kaw na bazie espresso, takich jak cappucino czy caffe latte z dodatkiem spienionego gorącego mleka. W bardziej zaawansowanych modelach można znaleźć więcej rodzajów kaw, takich jak latte macchiato, espresso macchiato, espresso lungo, flat white, café au lait itp. Warto więc wybrać urządzenie, które umożliwi przygotowanie ulubionego rodzaju kawy.
  • Możliwość sterowania za pomocą smartfona – to świetne rozwiązanie dla osób preferujących wygodę obsługi.
  • Funkcja podgrzewania filiżanek – godna uwagi, ponieważ kawa przelana do ciepłej filiżanki zachowuje swoje walory smakowe i aromatyczne. Dzięki funkcji podgrzewania możiwe jest dłuższe utrzymanie pożądanej temperatury kawy.
  • Czyszczenie automatyczne  – warto wybierać ekspresy z tą funkcją, która wykorzystuje parę wodną pod wysokim ciśnieniem, aby przepłukać układ i usunąć zanieczyszczenia oraz resztki kawy. Pomaga to utrzymać ekspres w czystości i zachować jego efektywność oraz długą żywotność. Regularne czyszczenie ekspresu do kawy zapewni ci świeżą i smaczną kawę przez długi czas.

Ekspres kolbowy

Jeśli kawowe rytuały są Twoją pasją, a także lubisz eksperymentować z procesem parzenia kawy, to ekspres kolbowy będzie idealny dla Ciebie. Daje on możliwość przygotowania doskonałego espresso w Twojej własnej kuchni.

W przeciwieństwie do ekspresów automatycznych, ekspresy kolbowe dają nam dużą kontrolę nad procesem przygotowania kawy. Pozwalają one uzyskać wyjątkowo głęboki i pełny w smaku napój – coś, czego prawdopodobnie nie da się osiągnąć za pomocą ekspresu automatycznego. Dzięki nim mamy pełną kontrolę nad ilością i mocą kawy, co pozwala nam przygotować napój dokładnie taki, jak lubimy.

Jak parzy się kawę w ekspresie ciśnieniowym kolbowym?

W odróżnieniu od ekspresu automatycznego, w przypadku ekspresu kolbowego nie wystarczy wciśnięcie guzika i odczekanie chwili, by cieszyć się ulubioną kawą. Proces jest nieco bardziej złożony, jednak dla fanów ceremonii kawowych będzie to z pewnością niezwykła przyjemność. Jak zatem przebiega parzenie w ekspresie kolbowym?

Przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym wymaga użycia świeżo zmielonej kawy. Zazwyczaj trzeba samodzielnie odważyć ziarna i odpowiednią ilość gramów kawy zmielić w osobnym młynku. Następnie umieścić zmieloną kawę w kolbie. Kolejnym etapem jest tampowanie, czyli równomierne i precyzyjne ubicie kawy za pomocą tampera. Następnie trzeba przystąpić do ekstrakcji. Należy ustawić temperaturę, uruchomić przepływ wody i kontrolować proces parzenia kawy. W przypadku espresso i kaw na bazie espresso trwa to około 25-30 sekund.

Na co zwrócić uwagę, wybierając ekspres do kawy kolbowy?

  • Ustawienie temperatury wody – to właśnie na przykładzie smaku kawy najlepiej widać, jak ważna jest temperatura wody. Aby w pełni wydobyć wszystkie jej aromaty, woda powinna mieć temperaturę od 88 do 92°C. Warto zainwestować w ekspres, który pozwala na regulację temperatury wody, co umożliwi dopasowanie jej do rodzaju parzonej kawy.
  • Zakres ustawienia ciśnienia parzenia kawy – do zaparzenia espresso ciśnienie powinno wynosić około 9 barów. Producenci często podają maksymalne wartości ciśnienia, zazwyczaj w zakresie 12-15 barów. Warto jednak pamiętać, że więcej ciśnienia nie zawsze oznacza lepsze espresso.
  • Technologia podgrzewania wody – w ekspresach kolbowych może być realizowana za pomocą dwóch rozwiązań: termobloku oraz bojlera. Obie opcje mają swoje zalety i wady. Termoblok szybko się nagrzewa, co pozwala na szybkie przygotowanie kawy od momentu uruchomienia ekspresu. Bojler z kolei nagrzewa się dłużej, ale pozwala na podgrzewanie większej ilości wody naraz, co jest istotne przy przygotowywaniu większej ilości kaw w krótkim czasie.
  • Parametry dyszy do spieniania mleka – odpowiednia moc dyszy i ilość pary pozwala na szybkie podgrzanie i napowietrzenie mleka, oszczędzając czas podczas przygotowywania napojów.
  • Solidne wykonanie – jeśli nie wiesz, jaki kolbowy ekspres do kawy wybrać, postaw na model wykonany z dbałością o jakość. Kolba wykonana z stali nierdzewnej, która dobrze utrzymuje ciepło, jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Nie należy w tym przypadku oszczędzać i wybierać ekspresu z kolbą plastikową, ponieważ smak w nim przygotowanej kawy zdecydowanie nie będzie zadowalający.

Tu znajdziesz oryginalny artykuł

FAQ – często zadawane Pytania

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy dostępne na rynku?

Dostępne rodzaje to między innymi ekspresy automatyczne, kolbowe (manualne), kapsułkowe oraz przelewowe. Każdy z nich ma inne wymagania co do obsługi i różni się sposobem przygotowania kawy.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres kapsułkowy?

Przy wyborze ekspresu kapsułkowego należy zwrócić uwagę na kompatybilność z kapsułkami różnych marek, koszt pojedynczej porcji kawy, dostępność smaków i rodzajów kawy, a także funkcjonalność urządzenia i łatwość jego czyszczenia.

Czy istnieją ekspresy integrujące funkcje przeglądarki internetowej?

Obecnie większość ekspresów nie posiada funkcji przeglądarki internetowej. Są jednak zaawansowane modele, które mogą być sterowane poprzez aplikacje mobilne lub mają własny interfejs dotykowy oferujący dodatkowe opcje, ale nie pełnią one roli przeglądarek internetowych.

Jak wpływają cytrusy na smak kawy i czy można je używać w ekspresie do kawy?

Cytrusy mogą dodać orzeźwiającej nuty kwaskowatości do naparu. Niektóre przepisy na kawę zawierają składniki takie jak skórka cytrynowa czy sok pomarańczowy. Jednak nie powinno się umieszczać owoców bezpośrednio w ekspresach ze względu na ryzyko uszkodzenia maszyny i zmianę charakterystycznych dla niej parametrów parzenia.

Jakie są kluczowe parametry techniczne dobrego ekspresu do kawy?

Kluczowe parametry to ciśnienie pompki (dla espresso idealnie około 9 bar), moc grzewcza (wpływająca na szybkość nagrzewania wody), pojemność zbiornika na wodę oraz możliwości regulacji ustawień młynek w przypadku automatycznych i kolbowych ekspressów, które mają wbudowany młynek. Ponadto ważna jest łatwość obsługi, konserwacji oraz jakość wykonania samego urządzenia.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.